Cena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Cena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine

Cene nafte na svetskom tržištu porasle su i prošle nedelje, treće zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cena barela dosegla najviši nivo u tri godine, što je uglavnom posledica poremećaja u proizvodnji.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 3,6 odsto, na 78,09 dolara, najviši nivo od novembra 2018, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 2,9 odsto, na 73,98 dolara, najviši nivo od jula.

Cene nafte porasle su zbog velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaliva nakon uragana Ida i Nikolas, što je dovelo do oštrog pada zaliha u SAD-u i u svetu.

Američke rafinerije potražile su zamenu za naftu iz Meksičkog zaliva kod proizvođača u Iraku i Kanadi, kažu analitičari.

„Cene nafte porasle su još jednu nedelju jer tržište uračunava produženi uticaj poremećaja u ponudi i verovatni pad zaliha jer će morati da pokrije potražnju rafinerija”, kaže Louiz Dikson, analitičarka u kompaniji Rystad Energy.

Poremećaji bi mogli, kaže, potrajati nekoliko meseci i već su doveli do oštrog pada zaliha.

Neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte imaju, pak, problema s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja ili kašnjenja radova na održavanju postrojenja u pandemiji koronavirusa.

Tags
Back to top button