Zablude o novcu koje bi svako trebalo da zna – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Zablude o novcu koje bi svako trebalo da zna

Kada je u pitanju upravljanje novce, vrlo je verovatno da ste tokom karijere čuli puno saveta “Potrošite manje nego što zaradite.”, “Počnite da štedite rano za penziju.”, “Držite se budžeta.”, samo su neka od već ustaljenih mišljenja o upravljanju finansijama.

Ali tu je i puno zabluda, a CNN predstavio je četiri takve zablude koje bi trebalo izbeći, prenosi portal Manager.

Svaki dug je loš

Dug je opterećenje, a često nam kažu da ga treba izbegavati po svaku cenu.

Ali postoji takva stvar kao što je “dobar dug” – dug koji ima nisku kamatnu stopu i može vremenom pomoći u stvaranju imovine ili čak bogatstva., ili se iskoristititi za investiranje zarad unapređenja poslovanja.

Ideja koja stoji iza dobrog duga je da će on donijeti buduću vrednost koja će u nekom momentu stvarati nove prihode.

Ali, “loš dug” predstavljaju kreditne kartice sa visokim kamatama koji vas mogu uvesti u ozbiljne finansijske probleme.

“Dug na kreditnoj kartici jedna je od najopasnijih stvari, puno gora od lošeg ulaganja ili štednje novca u slamarici”, smatra Majkl Resnik, sertifikovani finansijski planer i viši savetnik za upravljanje bogatstvom u GCG Financial.

Dug igra ulogu u određivanju vaše kreditne ocene, koju zajmodavci koriste za procenu vašeg kreditnog rizika i koje će vam kamatne stope biti naplaćene. Što je kreditni rezultat bolji, to su uslovi bolji, što vam štedi novac na kamatama.

Iznajmljivanje stana je bacanje novca

Kupovina kuće može vam pomoći u izgradnji bogatstva jer postoji nada da se sa vremenom gradi kapital. Ali postati vlasnik kuće ne mora uvek imati financijskog smisla.

“Kupovina kuće dugoročno može biti sjajna investicija, ali nije nužno prikladna za svakoga”, smatra Trina Patel, menadžer finansijskog saveta u aplikaciji za upravljanje novcem Albert.

Postupak kupovine kuće dolazi sa mnogim unapred utvrđenim troškovima, uključujući avanse i troškove kredita, kao i troškove izvan hipoteke, poput raznih naknada, poreza na imovinu, osiguranja i bilo kakvih popravki.

Za ljude koji planiraju živeti na određenom području samo nekoliko godina, iznajmljivanje bi moglo imati više finansijskog smisla.

“Zašto rizikovati da kratkoročno izgubimo novac, a da ne pominjemo troškove transakcije kupovine i prodaje?”, upozorava Resnik.

U penziji ćete potrošiti manje novca

Znate sve one stvari koje neprestano dodajete na svoj popis “stvari koje ću raditi kad se penzionišem”? Sve će to koštati.

Opšte je pravilo da biste trebali da imate oko 80% godišnje plate pre penzionisanja. Ideja je da više nećete trebati da štedite, hipoteka će vam se otplatiti ili ćete potrošiti manje ako svakodnevno nećete raditi, ili barem tako većina razmišlja.

Ali, za neke bi njihov način života u penzijimogao biti i skuplji od godina rada.

“Imamo nekoliko klijenata koji u penziji troše više novca, jer napokon imaju vremena za putovanje ili žele kupiti dom ili žele pomoći unucima da finansiraju studije”, rekao je Čad Čejs, direktor direktorata za klijentske usluge u kompaniji Garrett Investment Advisors.

Nepristojno je razgovarati o novcu

Mnogi ljudi razgovor o novcu smatraju tabu temom.

Ali, iskreni razgovor o novcu sa, recimo partnerom, može vam pomoći da utvrdite potrošnju i sprečite nepotrebne izdatke.

“A ako imate decu, držite ih u znanju i naučite ih što pre upravljanju novcem”, rekao je Patel.

Razgovori o novcu između kolega na poslu i vaših prijatelja takođe mogu biti korisni.

Razgovori o savetima o ličnim finansijama i uštedi među prijateljima može vam pomoći da postupak štednje i racionalizacije troškova izgleda manje zastrašujuće i ukazati na trikove koji će svima pomoći da ojačaju svoje finansijske temelje.

“Mnogo toga možemo naučiti jedni od drugih kad počnemo razgovarati o novcu. Kad to sve čuvate, ne znate šta ne znate ili koje su vam opcije na raspolaganju”, zaključio je Patel.

Tags
Back to top button