Hrvatska kreće u izradu testnih evrokovanica – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Hrvatska kreće u izradu testnih evrokovanica

Memorandum o razumevanju između Hrvatske, članica evrozone i Evropske komisije o početku proizvodnje evrokovanica i o pripremnim aktivnostima pre početka proizvodnje potpisan je u petak, nakon sastanka čelnika Evrogrupe u Brdu kod Kranja, izvestili su iz Hrvatske narodne banke i Evropske komisije.

Sporazumom se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje evra, što uključuje i izradu određene količine testnih evrokovanica.

Memorandum o razumevanju potpisali su izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni, predsednik Evrogrupe Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U saopštenju HNB-a stoji kako Hrvatska na temelju tog memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na evro, pripremu za distribuciju evrokovanica i povlačenje kuna i izbor nacionalne strane RH na evrokovanicama.

Isto tako, može započeti i sa sprovođenjem tehničkih priprema za zajedničku stranu evrokovanica, pripremom proizvodnog pogona za izradu, nabavkom pločica za kovanje kao i nabavkom i izradom alata za kovanje. Na kraju, slobodno može započeti i sa izradom testnih primeraka te izradom.

Tags
Back to top button