Rast cena u julu 0,5 odsto, međugodišnji 5,4 odsto – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rast cena u julu 0,5 odsto, međugodišnji 5,4 odsto

Rast potrošačkih cena u SAD usporio je u julu, ali je ukupna inflacija i dalje na istorijski visokom nivou usled nastavka poremećaja u lancima snabdevanja i sve veće potražnje za uslugama vezanim za putovanja, kako se ekonomska aktivnost oporavlja.

Indeks potrošačkih cena, kao mera inflacije, porastao je prošlog meseca za 0,5 odsto nakon rasta od 0,9 procenata u junu, saopštilo je danas američko Ministarstvo rada, prenosi Rojters.

U odnosu na jul 2020. godine, inflacija u SAD beleži rast od 5,4 odsto.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete promenljive komponente poput cena hrane i energije, povećana je u julu za 0,3 procenta, usporivši u poredjenju sa junskom stopom od 0,9 odsto.

Na godišnjoj osnovi, bazna inflacija je prošlog meseca iznosila 4,3 posto, dok je u junu iznosila 4,5 procenata.

Brz ekonomski oporavak u SAD izazvao je neravnotežu izmedju ponude i potražnje u nekoliko ključnih sektora. Naime, tražnja kompanija naglo skočila jer nastoje da obnove zalihe kako bi prevazšle poremećaje u lancu snabdevanja koje je izazvala pandemija kovid-19.

Niske kamatne stope i bezmalo 6,0 biliona dolara državnih paketa podrške i olakšica takodje su doprineli jačanju potražnje, što podstiče i rast cena.

Mada je inflacija u SAD-u verovatno dostigla vrhunac, procenjuje se da će ona ostati povišena do kraja 2022. godine, jer su cene mnogih usluga vezanih za putovanja još uvek ispod nivoa pre pandemije, navodi britanska agencija.

Tags
Back to top button