Državna kontrola kompanija zbrisala 1,2 biliona dolara sa tržišta – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Državna kontrola kompanija zbrisala 1,2 biliona dolara sa tržišta

Kineska represija na privatna preduzeća izbrisala je tržišnu vrednost od više od 1,2 biliona dolara za mnoge moćne kineske kompanije, što je izazvalo strah od budućnosti inovacija u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Krajnji cilj agresivnih nastojanja Pekinga za kontrolu nije stvaranje haosa. Vlada želi svojim korporativnim šampionima jasno da stavi do znanja da je iskorišćavanje kapitalističkih tržišta u redu, sve dok je to pod uslovima vladajuće Komunističke partije Kine.

Velika prodaja ubrzala se poslednjih meseci, jer kineske vlasti kažnjavaju kompanije novčanim kaznama, zabranjuju aplikacije u trgovinama i zahtevaju od nekih kompanija da potpuno preprave svoje poslovanje, prenosi Klix.ba.

Tržišna vrednost stotina milijardi dolara izbrisana je samo u prošloj sedmici, nakon što su regulatori najavili ograničenje kineske profitne obrazovne industrije i sektora isporuke hrane, piše CNN.

Način na koji Peking to vidi, napori da se obuzda privatno preduzeće imaju za cilj da zaštite ekonomiju i građane zemlje od nestabilnosti. Namera im je takođe da reše dugogodišnje probleme u vezi s prekomernim radom, privatnošću podataka i nejednakostima u obrazovanju.

“Na kraju, u Pekingu se radi na suzbijanju privatnog biznisa radi kontrole. Glavni prioritet je sprečavanje ponašanja među privatnim kompanijama, koje bi moglo dovesti do nezavisnijih i potencijalno nekonformističkih aktivnosti, što podriva Pekinški model usmeren na državu”, rekao je Aleks Kapri, istraživač u Fondaciji Hinrih.

Korporativnu Kinu potresle su reforme u Pekingu. Vlada se prvo usredsredila na tehnologiju, u novembru je naglo povukla IPO za Ant Grupu. Kompaniji, najpoznatijoj po aplikaciji za plaćanje Alipej, kasnije je naređeno da restrukturira svoje poslovanje i postane finansijski holding.

Nijedan deo tehnološke industrije nije pošteđen nadzora. Kompanija Alibaba (BABA) je kažnjena rekordnom kaznom od 2,8 milijardi dolara nakon što su regulatori optužili kompaniju za e-trgovinu da se ponaša monopolistički.

Druge kompanije, uključujući društvene mreže i giganta za igrice Tensent (TCEHY) i platformu za e-trgovinu Pinduoduo (PDD), takođe su izvedene pred vlasti koje istražuju navodno antikonkurentno ponašanje.

Početkom prošlog meseca kompaniji Didi je zabranjen pristup trgovinama aplikacija, što je bilo ubrzo nakon što je kompanija izašla u javnost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Regulatori su usmerili pogled i na druge industrije. Vlasti su izdvojile druge kineske kompanije koje kotiraju u SAD i istražuju ih zbog pitanja sigurnosti podataka.

Kina je 24. jula zabranila obrazovnim i privatnim tutorskim kompanijama ostvarivanje profita ili prikupljanje sredstava na berzama, što su dramatična nova pravila koja će gotovo sigurno naterati mnoge velike kompanije da preispitaju celi svoj poslovni model.

Suzbijanje je, kako su kazali analitičari iz Goldman Sachsa, bez presedana u smislu njegovog trajanja, intenziteta, opsega i brzine novih najava politike.

“Kineske vlasti daju prioritet socijalnoj zaštiti i preraspodeli bogatstva u odnosu na tržišta kapitala u područjima koja se smatraju društvenim potrebama i javnim dobrima”, istakli su.

Tags
Back to top button