Pronađeno rešenje za skalabilnost digitalnog evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFOREXSLIDERSVE VESTI

Pronađeno rešenje za skalabilnost digitalnog evra

ECB je početkom jula saopštila da započinje istražnu fazu razvoja digitalnog evra u programu koji će trajati 24 meseca.

Centralna banka Estonije iznela je smele tvrdnje o skalabilnosti digitalnog evra, zasnovanog na blokčeinu, nakon eksperimenta sprovedenog sa nekim drugim centralnim bankama evrozone, prenosi Telegraf Biznis.

Eesti Pank otkriva da bi “novo rešenje zasnovano na blokčejnu teoretski moglo podržati gotovo neograničen broj plaćanja koja se obrađuju istovremeno”, navodi se u saopštenju objavljenom pre nekoliko dana.

Radeći zajedno sa Evropskom centralnom bankom (ECB) i centralnim bankama Španije, Nemačke, Italije, Grčke, Irske, Letonije i Holandije, Eesti Pank-ov eksperiment je koristio istu tehnologiju blokčejna koja čini osnovu digitalnog društva e-Estonije u zemlji, što je pokret za digitalizaciju svih interakcija između građana i države, prenosi Telegraf Biznis.

U eksperimentu su učesnici sa digitalnim identitetom slali plaćanja u digitalnom novcu između Estonije, Letonije, Litvanije i Španije. Sistem je mogao da obradi više od 300.000 transakcija u sekundi, a sredstva su stigla do korisnika za manje od dve sekunde.

“Ova tehnologija ne postavlja bitna ograničenja u obimu nabavljanja novca”, rečeno je iz estonske banke. Dodaje se da “sistem može da podnese celokupnu ponudu evra u opticaju i više”. ECB je početkom jula saopštila da započinje istražnu fazu razvoja digitalnog evra u programu koji će trajati 24 meseca.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button