Siniša Mali: Uključenje obveznica u J.P Morgan indeks veliki uspeh za Srbiju – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Siniša Mali: Uključenje obveznica u J.P Morgan indeks veliki uspeh za Srbiju

Obveznice Republike Srbije zvanično su uključene u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index). Pomenuti indeks uključuje državne obveznice denominovane u lokalnoj valuti kojima se redovno trguje, sa fiksnim kuponskim stopama, a kojima strani investitori mogu lako da pristupe.

Uključivanje obveznica Srbije u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index) veliki je uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu, ocenio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“J.P. Morgan indeks prate svi ozbiljni profesionalni investitori u svetu, a to znači da će imati Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja. Dosta smo radili na ovome u proteklom periodu, a naročito u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala”, istakao je Mali i dodao da je Srbija danas zemlja koja uživa poverenje u međunarodnom investicionom okruženju.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da je ministar ocenio da je Srbija postigla značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, što je doprinelo uključenju srpskih obveznica u renomirani J.P. Morgan Index i ujedno povećalo aktraktivnost domaćeg tržišta i priliv novih investicija.

“Od februara ove godine, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primetan je značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica, stranih investicionih fondova, koji potvrđuju činjenicu koliko je važno biti deo GBI-EM Global Diversified Index”, naveo je ministar.

Istakao je da se na ovaj način otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore.

Takođe i da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja, porastao za više od 260 odsto u odnosu na januar, pre nego što je J.P. Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

Mali je naglasio i da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija obavlja kada je reč o razvoju tržišta kapitala, čemu će najviše doprineti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru.

“Ovakva strategija se donosi prvi put, a cilj njenog donošenja jeste da se ubrza razvoj tržišta kapitala, da se unapredi ponuda finansijskih instrumenata i povećaju domaće i strane investicije, što će dalje uticati i na veći rast bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Mali.

Naveo je da su osim ove strategije, u proteklom periodu usvojeni i sistemski zakoni koji su takođe usmereni na poboljšanje razvoja tog tržišta.

“Dakle, naš glavni cilj je da srpska ekonomija raste, a visoke stope rasta možemo da dostignemo upravo ukoliko imamo stabilno i razvijeno tržište kapitala”, zaključio je Mali.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da pored GBI-EM Global Diversified Index, Srbija ulazi i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i da su u indeks uključene tri dinarske benčmark obveznice sa dospećem 11. januara 2026. godine (RSMFRSD89592), 6. februara 2028. godine (RSMFRSD55940) i 20. avgusta 2032. godine (RSMFRSD86176).

 

Tags
Back to top button