Nemačka produžava pomoć kompanijama do kraja septembra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Nemačka produžava pomoć kompanijama do kraja septembra

Nemačka će produžiti ekonomsku podršku kompanijama pogođenim pandemijom korona virusa do kraja septembra, umesto do juna, kako bi im pomogla da se vrate na “čvrste noge”, pod uslovom da dokažu da im je kriza urušila prihode, saopštila je vlada u Berlinu.

„Ovo je važan signal, kako bi sve kompanije mogle posle krize ponovo da krenu brzo napred“, naveo je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer, a prenosi agencija Reuters i dodaje da je prema podacima ministarstva, više od 105 milijardi evra stavljeno firmama na raspolaganje od početka krize korona virusa.

S druge strane, Vlada kancelarke Angele Merkel dogovorila je i produženje specijalnog program naknada za rad sa skraćenim radnim vremenom do kraja septembra, kako bi ublažila efekat pandemije na tržište rada.

Ovaj program omogućava poslodavcima da tokom ekonomskog pada zaposlene prebacuju na skraćeno radno vreme kako bi ih zadržali na platnom spisku, odnosno u radnom odnosu, pri čemu vlada dotira iznos do njihove plate s punim radnim vremenom.

Cilj ovog programa je spečavanje šokova poput korona krize, koji dovode do masovne nezaposlenosti, a za to je vlada Nemačke izdvojila oko 32 milijarde evra.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button