Veliko preuzimanje u Hrvatskoj – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Veliko preuzimanje u Hrvatskoj

Quaestus Private Equity prodao je 75,8 deonica Spačve švedsko-hrvatskom investitoru Darku Pervanu i njegovoj hrvatskoj kompaniji Pervanovo.

Donedavno se kao najozbiljniji investitor u Spačvu pominjao poljski proizvođač podnih obloga Barlinek, piše Jutarnji list.

Ali, nakon što je on odustao, u igru je ušla kompanija Pervanovo. Predstavnici fonda Quaestus Private Equity Kapital II bili su pre otprilike godinu dana u Švedskoj i razgovarali s Darkom Pervanom, koji se u sektoru drvne industrije smatra jednim od najpoželjnijih investitora, ali se Pervan čitavo vreme držao rezervisano.

Sada se vidi da je to bio odličan strateški potez, a lavovski posao oko preuzimanja odradio je Stjepan Vojnić.

“Proces pronalaska strateškog investitora počeo je u septembru 2020. godine, u vrlo izazovnom trenutku s obzirom na epidemiološku situaciju. Tokom procesa vođeni su razgovori s najvećim i najuglednijim evropskim drvnim industrijama i nekolicinom investicionih fondova. Celokupna drvna industrija je nakon prošlog leta poslovala vrlo uspešno i s iznenađujuće dobrim rezultatima, ali neizvesnost i ograničenja u normalnom poslovanj, putovanjima znatno su otežali proces koji je u celosti vodio Quaestus”, rekao je Mario Popić iz Quaestus Private Equityja.

U drugom koraku procesa zainteresovani investitori sproveli su dubinsko snimanje kompanije, dodaje on.

“Korporativno upravljanje i transparentno poslovanje bili su u fokusu Quaestusa i Spačve od prvog dana preuzimanja te je dubinsko snimanje predstavljalo samo formalnu potvrdu dobre dugogodišnje prakse. Transakcija je finalizovana tokom maja te sledu tranzicioni period do održavanja skupštine”, rekao je Popić.

Kako kaže, zadovoljni su ishodom jer su postignuti zadovoljavajući uslovi za njihove investitore, ali je i osigurana dugoročna budućnost Spačve.

“Tako su ispunjena oba cilja fondova za privrednu saradnju. Spačva je u izrazito dobroj finansijskoj situaciji s potpuno posloženim poslovnim procesima, a Darko Pervan i kompanije u Bjelin grupi raspolažu svim potrebnim resursima, znanjem i vizijom da Spačvu iz domaćeg pretvore u evropskog lidera drvne industrije”, istakao je Popić.

Vojnić, direktor kompanije Pervanovo i Bjelin, nedavno je izneo podatak da u ovom ciklusu kompanije Darka Pervana u Hrvatskoj nameravaju da investiraju 200 miliona evra.

Bjelin, druga Pervanova kompanija koja posluje u Hrvatskoj upravlja pogonima za proizvodnju podnih obloga u Bjelovaru i Ogulinu, a od pre dve i po godine vlasnik je kompanije Furnir iz Otoka.

Osim snage brenda i tradicije, velika vrednost kompanije i njen ugovor s Hrvatskim šumama. Ugovorena je kvota od 45 hiljada metara hrasta godišnje na rok od deset godina.

Spačvin geostrateški položaj vredan je i zbog činjenice da područje Vinkovaca još ima dovoljan broj zainteresovanih radnika osposobljenih za rad u drvnoj industriji.

U prvom kvartalu 2021. Spačva je imala 65 miliona kuna (8,6 miliona evra) prihoda te 3,4 miliona kuna dobiti, a zalihe su joj 31. marta vredele 81 milion kuna (više od 10,7 miliona evra).

Tags
Back to top button