Poreski kalendar za jun – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Poreski kalendar za jun

Poreska uprava je objavila precizan kalendar po kom privrednici određene obaveze treba da izmire u junu.

Prvi rok ističe 7. juna do kada bi trebalo da se dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prošlom mesecu, kao i izveštaji o ispunjenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati novca.

Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost za prethodni mesec za poreske dužnike iz člana 10. Zakona o porezu na dodatu vrednost, ističe 10. juna.

Do 15. juna poreski obveznici su dužni da izmire nekoliko obaveza. Prva je plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, druga je podnošenje poreske prijave i poreskog bilansa za preduzetnike.

Rok za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec ističe takođe 15. juna.

Do ovog datuma neophodno je izvršiti podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec, plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, dok se dok se obracunata akciza za period od 1. do 15. u mesecu, plaća 30. juna.

Tu je i obaveza podnošenja prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i plaćanje akcize, kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Prema kalendaru Poreske uprave, krajnji rok za podnošenje poreske prijave (konačno utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica), poreskog bilansa i dokumentacije ističe 29. juna.

Poreski bilans podnosi se na:

  • Poreski bilans obveznika poreza na dobit pravnih lica za period od 01.01. do 31.12.2020. godine, uključujući i potrebne obrasce,
  • Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni plan za budžetski sistem,
  • Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za privredna društva, zadruge i preduzetnike, odnosno kontni okvir za druga pravna lica,
  • Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za banke,
  • Poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za Narodnu banku Srbije.

Pretposlednji dan juna (29.06) je i krajnji rok za plaćanje razlike između konačno obračunatog poreza na dobit za 2020. godinu i plaćenih akontacija.

Poslednjeg dana u junu mesecu (30.06) ističe rok za plaćanje obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu, kao i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za maj 2021. godine.

Tags
Back to top button