Mali: Uvođenje e-faktura značajno za povećanje konkurentnosti – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali: Uvođenje e-faktura značajno za povećanje konkurentnosti

Ministar finasija Siniša Mali izjavio je danas da je uvođenje elektronske faktura neophodno srpskoj privredi i ide u korak sa direktivama EU, ali i doprinosi inicijati za povećanje konkurentnosti privrede i efikasnosti poslovanja kompanija.

Mali je na okruglom stolu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) naveo da su koristi od uvođenja e-faktura mnogostruke, a da je čitav sistem besplatan.

„Imaćemo veću pravnu sigurnost, efikasnost poslovanja, manje utrošenog vremena na čuvanje ili pretraga starih faktura, da ne pominjem ekologiju. Ceo sistem podrazumeva da Srbija ide napred i da proces digitalizacije na pravi način sprovedemo u što kraćem periodu“, objasnio je ministar.

Mali je kazao da je Zakon o e-fakturi sistemski jer menja način poslovanja privrede, kao i da su definisana tri roka koja su ključna za njegovo sprovođenje.

„Prvi rok je 1. januar 2022. godine do kada će subjekti u javnom sektoru imati obavezu da se osposobe da prime i izdaju e-fakture izmedju sebe, kao i subjekti u privatnom sektoru koji žele da primaju fakture od javnog sektora“, naveo je Mali.

On je dodao da je sledeći datum koji je važan je 1. jul 2022. godine kada se očekuje da subjekti u privatnom sektoru budu osposobljeni da primaju i čuvaju e-fakture od drugih subjekata u privatnom i javnom sektoru, a 1. januara 2023. godine trebalo bi da svi subjekti u privatnom sektoru budu osposobljeni da primaju i šalju e-fakture.

Prema njegovim rečima do kraja juna ove godine će biti završeni i objavljeni svi zakonski akti neophodni za sporovođenje Zakona o e-fakturi.

Ministar je dodao i da se sistem elektronskih faktura primenjuje na obveznike poreza na dodatu vrednost (PDV), a očekuje se da će i drugi privredni subjekti prihvatiti ovaj sistem, iako za njih nije obavezan.

Govoreći o novom Zakonu o fiskalizaciji, Mali je najavio da će naredne nedelje biti objavljen tehnički vodič kada su softverska rečenja u pitanju.

„To je sistem koji u stvarnom vremenu Poreskoj upravi treba da obezbedi bolju kontrolu fiskalnih kasa i poreskih obeveznika. Uvodjenje novih fiskalnih kasa, ukoliko bude bilo potrebno, biće besplatno“, objasnio je ministar.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kazao je da je uvodjenje e-fakture o velikod značaja za privredu.

„Ako uzmemo u obzir da jedan trgovinski lanac generiše 2,5 miliona dokumenata, uštede su ogromne kroz neštampanje dokumenata i skladištenje“, objasnio je Čadež.

Čadež je pomenuo i da će se uvodjenjem e-faktura smanjiti i problemi odloženog povraćaja PDV-a, što će se sada obavljati u jednom danu.

Predsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a Ivan Miletić je kazao je da uvodjenje novog sistema naplate PDV-a jedan od prioriteta ove organizacije.

„Za privrednike okupljene u Savezu, sprovođenje aktivnosti ovog nacionalnog programa je vrlo važno jer direktno utiče na smanjenje nelojalne konkurencije, takodje donosi velika logistička rasterećenja“, rekao je Miletić.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button