Italijanske banke mogle bi u 2021. i 2022. imati devet milijardi evra gubitaka – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Italijanske banke mogle bi u 2021. i 2022. imati devet milijardi evra gubitaka

Italijanske banke mogle bi se u 2021. i 2022. godini suočiti sa oko devet milijardi evra gubitaka po zajmovima zbog ekonomske štete koju je prouzrokovala pandemija korona virusa, izračunala je italijanska centralna banka.
Iako je udeo nenaplativih korporativnih zajmova još uvek vrlo nizak i iznosi 1,5 posto, centralna banka upozorila je na pretnju koju predstavlja sve veći udeo zajmova koje klijenti još vraćaju, ali su prema međunarodnim računovodstvenim standardima označeni su kao „faza 2“.

Njihov udeo u drugoj polovini prošle godine porastao je 11 posto i sada čini 10,7 posto ukupnih zajmova, a banke moraju za njih stavljati na stranu novac kako bi se pripremile za eventualne gubitke.

Banke su u kategoriju ‘faze 2’ uvrstile i gotovo trećinu zajmova pod moratorijem, nakon poziva regulatora da se pripreme na mogućnost da zajmoprimci možda neće moći nastaviti vraćati kredite kad završi razdoblje podsticaja.

Krajem 2020. u Italiji je zamrznuta otplata 147 milijardi evra kredita, što čini 9,1 posto kredita kod većih banaka. U evrozoni prosek iznosi 2,6 posto.

Veći udeo zajmova pod moratorijumom u brojnim slučajevima odobrenim sektorima najteže pogođenima pandemijom, podrazumeva da velike talijanske banke imaju više zajmova klasificiranih kao faza 2 nego ostale banke u evrozoni.

Italijanski zajmodavci prošle godine su povećali rezervacije za nenaplative kredite za trećinu, što je pogodilo njihovu profitabilnost. Prosečni povrat na ulaganja u bankovnom sektoru pao je u decembru 2020. na 1,9 posto, sa pet posto u godini ranije kada se isključe jednokratne stavke.

Podstaknute poreskim podsticajima, italijanske banke su u drugoj polovini 2020. smanjile neplative zajmove u svojim bilansima za četvrtinu, na 103,6 milijardi evra ili 4,4 posto ukupnih zajmova, sa 6,1 posto krajem juna.

To je ispod referentnog praga od pet posto koji su postavile evropske vlasti i manje je za trećinu u poređenju s najvišim novoom u razdoblju nakon svetske finansijske krize 2008/2009. godine i dužničke krize evrozone.

Banke su prošle godine prodale 33 milijarde evra problematičnih zajmova, saopštila je centralna italijanska banka krajem prošle nedelje.

Izvor: seebiz.eu

Tags
Back to top button