Sprovedene reforme odlična osnova za dobar privredni rast Srbije – Bankar.rs
ANALIZEBANKESLIDERSVE VESTI

Sprovedene reforme odlična osnova za dobar privredni rast Srbije

Zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, očekuje povratak privrednog rasta ove godine, nakon najvećeg pada koji je pogodio svet zbog pandemije, navodi se u izveštaju Svetske banke, a direktor Kancelarije te banke u Beogradu Stiven Ndegva rekao je za RTS da je projekcija za ekonomski oporavak regiona od 4,4 odsto realistična.

„Ove godine su pokazatelji bili bolji nego što je očekivano, tako da je smanjenje privrede u regionu bilo manje nego u Evropskoj uniji i kada se to uzme u obzir, Srbija se pokazala izuzetno dobro“, istakao je Ndegva.

Dodao je da je Srbija imala pad od samo jednog procenta i da se za 2022. očekuje rast od pet procenata, što je, kako je ocenio, odlično.

Ndegva je objasnio da će na veliki rast uticati nekoliko stvari.

„Pre svega, počinjete od veoma niske osnove. Imajući u vidu da je na globalnom nivou postojalo smanjenje, isto tako i u regionu, ali važnije su akcije koje je Vlada preduzela u borbi protiv kovida i pomaganju ekonomiji“, rekao je Ndegva.

Dodao je da je značajno to što su u proteklih šest-sedam godina sprovedene reforme koje su stvorile odlične osnove za dobar rast i da će, kada dođe do oporavka u ostatku sveta, to biti značajno.

Govoreći o reformama, Ndegva je naveo da su one stalni posao, a da su neke prekinute zbog pandemije, ali da se vidi da je Vlada posvećena reformama.

„U narednom periodu, u pogledu državnih preduzeća, želimo da se vratimo razgovorima koje smo imali povodom agende o novom rastu, da povećamo odgovornost Vlade i investicije, takođe da smanjimo dug koji je 2019. dobro stajao. To je prekinuto kovidom, ali sad vidimo da je to nešto čemu ćemo morati da se vratimo kako bismo fundamentalno obnovili snagu srpske ekonomije“, naglasio je Stiven Ndegva.

Kada je reč o budžetskom deficitu Srbije koji je viši nego prošle godine, Ndegva je ocenio da nisu zabrinuti zbog toga iz dva razloga.

„Kao prvo, to je privremeno. Imajući u vidu reakciju na vanrednu situaciju, to smo videli u celom svetu i moramo podržati privrede i Srbija se u tome pokazala dobro. Takođe, nismo zabrinuti, jer je Vlada posvećena vraćanju na put kojim je prethodno išla i koji je stvorio neke od viškova koje smo videli u poslednjih nekoliko godina, tako da verujemo da postoji razlog za oprezni optimizam“, ocenio je Ndegva.

Govoreći o investicijama Svetske banke, Ndegva je naveo da se raduju potpisivanju dva ugovora o zajmu u maju.

„Jedan se radi o modernizaciji železnice, a drugi na zajam za politike razvoja koji će podržati oporavak“, rekao je Ndegva.

Naglasio je da će jedan od najvećih izazova u narednom periodu biti obuzdavanje pandemije.

„Srbija se dosta dobro pokazala sa zdravstvenim merama, sa vakcinacijom. To će morati da se nastavi i da postane agresivno i to podržavamo. Zatim, treba nastaviti sa podrškom privrede. Takođe, treba obezbediti da kompanije i poslovi budu sačuvani“, istakao je Ndegva.

Na kraju razgovora, naglasio je da je potrebno da se sprovedu ekonomske reforme na srednji period, ali i da bi se trebalo fokusirati i na zeleni rast i održivi razvoj, u koji je potrebno uključiti što više ljudi.

Tags
Back to top button