Republika Srpska se zadužila na Londonskoj berzi za 300 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Republika Srpska se zadužila na Londonskoj berzi za 300 miliona evra

Predsedavajući Predsedništva BiH iz Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su juče prodate obveznice Republike Srpske na međunarodnom tržištu u iznosu od 300 miliona evra i po kamati većoj od četiri odsto.

Dodik je nakon stranačkog sastanka na Mrakovici rekao novinarima da Republika Srpska sada odlučuje da li da prekine prodaju obveznica ili da nastavi i danas kako bi obezbedila još 50 miliona evra, s obzirom na to da je odluka donesena da ukupna emisija iznosi 350 miliona evra.

On je zaduženje nazvao “dobrom vešću” za sve građane Srpske.

“Nema zemlje na svetu koja ne trguje na međunarodnom finansijskom tržištu. To je znak političke i ekonomske stabilnosti. Da Republika Srpska ne vraća svoje dugove ne bi dobila ni feninga. Republika Srpska vraća dugove i to će nastaviti. Obezbeđujemo pare kojima pokrivamo dospele anuitete i pokušavamo da vlastitim izvorima otplatimo nešto više i to je naša politika. Kalikulisali smo oko kamatne stope od četiri odsto, nešto će biti veća, neće biti pet odsto, nešto manje od toga. Za nas je zadovoljavajuće, pet godina ćemo vraćati kamate a onda kada dođe dospeće duga u celini a onda ćemo mi ili neka druga vlast, a mi računamo da ćemo mi, biti odgovorni da obezbedimo taj novac”, rekao je Dodik.

On je opravdanje za zaduženje našao i u tome što se nedavno Crna Gora zadužila za 750 miliona evra.

Investiciona banka Societe Generale objavila je na Londonskoj berzi da će od danas do 30. aprila trajati period stabilizacije cena obveznica koje Republika Srpska namerava da proda u iznosu od 350 miliona evra.

Obveznice u tom slučaju pretežno kupuju osiguravajuća društva ili investicione kompanije, u ovom slučaju je kao stabilizacioni menadžer navedena Societe Generale.

Poslepodne je Bloomberg objavio da je aukcija obveznica RS zakazana za utorak, 27. april 2021. godine.

Domaći investitori, pre svega banke, fondovi i osiguravajuće kuće, onemogućeni su da kupe obveznice Republike Srpske jer ih je Vlada Republike Srpske ignorisala i odbija im dati neophodne informacije o emisiji vrednoj 350 miliona evra. Pored toga, zaposleni u Vladi naterani su da potpišu izjave o tajnosti kojima se obavezuju da neće otkriti detalje najnovijeg zaduženja, izvestio je portal CAPITAL.

Tags
Back to top button