Udeo bitcoina na tržištu kriptovaluta najmanji u dve godine – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Udeo bitcoina na tržištu kriptovaluta najmanji u dve godine

Udeo bitcoina na tržištu kriptovaluta najniži je u dve godine pod uticajem rasta XRP-a i ethera poslednjih nedelja.

Tržišna dominacija bitcoina pala je na 55 posto, što je najniži nivo od aprila 2019. godine, prema podacima kompanija Messari i coinGecko. Na početku ove godine tržišni udeo bitcoina iznosio je 70 posto.

Pad je poslednjih nedelja bio podstaknut snažnim rastom kriptovaluta poput binance coina (BNB) i XRP-a (XRP), budući da se tržišna vrednost bitcoina održala na stabilnom nivou od oko bilion dolara ili nešto iznad. Trend nudi podsetnik na to koliko se novca ovih dana sliva u digitalnu imovinu izvan bitcoina, iako se velika berza Coinbase ove nedelje priprema za javnu kotaciju deonica namenjenu investitorima s tradicionalnog tržišta.

Cena najveće kriptovalute udvostručila se ove godine na oko 60.000 američkih dolara, ali drugi su tokeni porasli višestruko snažnije. BNB, uslužni žeton koji se koristi na Binanceovim platformama, skočio je 22% u protekla 24 sata, što je uzlet od čak petnaest puta, pa mu je sada tržišna vrednost oko 90 milijardi dolara.

XRP, digitalni token koji se koristi u platnoj mreži Ripple Labs, udvostručio se u sedam dana do nedelje, što je njegov najbolji nedeljni rezultat u više od tri godine. Tržišna vrednost je između 50 i 140 milijardi dolara,u zavisnosti od toga kako se izračunava.

U međuvremenu, eter (ETH), izvorna kripto valuta Ethereum blockchaina i druga kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, nedavno se popeo na novi najveći nivo svih vremena blizu 2200 dolara, prema podacima CoinDeska. Tržišna kapitalizacija ethera sada je oko 250 milijardi dolara, jer su se cene ove godine gotovo utrostručile.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button