Borba protiv pandemije stvorila četrdeset novih milijardera – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Borba protiv pandemije stvorila četrdeset novih milijardera

Jedni su se obogatili razvijanjem novih vakcina i tretmana za stvaranje antitela a drugi prodajom medicinske opreme, testova, dijagnostike i lične zaštitne opreme.

Ubrzo nakon što je Svetska zdravstvena organizacija 11. marta 2020. godine Covid-19 proglasila globalnom pandemijom, tržišta su pala a ekonomije širom sveta uronile u recesiju. Istodobno, stotine milijardera ispalo je s Forbsove liste svetskih milijardera kao direktna posledica uticaja pandemije na bogatstvo najbogatijih ljudi sveta.

Godinu dana kasnije, stvari ne mogu biti drugačije: rekordna 493 novih milijardera ove su se godine pridružila listi, na krilima usijanih berzi i nezapamćenih ekonomskih podsticaja, objavio je Forbs.

Među tim pridošlicama je najmanje 40 novih imena koji svoje bogatstvo crpe iz kompanija uključenih u borbu protiv Covid-19.

Neki, poput izvršnog direktora Moderne Stéphanea Bancela i suosnivača BioNTecha Uğura Şahina, pridružili su se društvu najbogatijih zahvaljujući vakcinama u čijem su razvoju učestvovali.

Drugi su se obogatili proizvodeći sve, od lične zaštitne opreme, dijagnostičkih testova, lekova pa do softvera koji vlastima pomažu da zakažu kampanje vakcinacije a što će sve biti neophodno za ponovno otvaranje ekonomija i povratak u normalan život.

Najbogatiji od ovih novih milijardera je Li Jianquan, predsednik kineskog proizvođača medicinske opreme Winner Medical, koji je pojačao proizvodnju maski i medicinskih kombinezona kako bi opskrbio radnike iz prvih redova širom sveta.

Neke su kompanije koje proizvode vakcine bile toliko uspešne da je njihov uspon u poslednjih godinu dana izrodio nekoliko novih milijardera iz iste kompanije.

Na listi novih milijardera najviše je onih iz sektora farmacije, medicinske opreme, proizvodnje testova, biofarmacije, biotehnologije, medicinskih aparata, ambalaže, informacionih tehnologija u zdravstvu, itd, prenosi BiznisInfo.ba.

Tags
Back to top button