Banke nisu osetile krizu pandemije – naprotiv – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Banke nisu osetile krizu pandemije – naprotiv

Čak i u kriznoj, pandemijskoj 2020. godini porasla je masa sredstava u okviru kredita koje banke omogućavaju privredi i građanima. Ta sredstva su, kada je reč o privredi, veća za 9 odsto, a što se tiče građana rast je 12 procenata, rekao je Vladimir Vasić generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. On je bio gost jutarnjeg programa televizije Nova S “Probudi se”, gde je objasnio da je rast bankarskog sektora dobar za sve nas.

“Ako je dobro privredi dobro je i bankama, a dobro je i građanima”, uverava Vasić.

On objašnjava da su krediti proteklih godina pojeftinili.

“Troškovi finansiranja za kamate od 2015. bili su oko 130-140 milijardi dinara, na kraju 2019. to je prepolovljeno. To znači da imamo jeftinije kredite i to je dobro za sve nas”, tvrdi Vasić.

Prema njegovim rečima, rast standarda i veća zaposlenost uticali su i na to da se građani više kreditno zadužuju. Nije stala ni izgradnja nekretnina, pa ni uzimanje stambenih kredita.

“Od 2015. do 2019. imamo više od 200.000 novozaposlenih, imamo i 12.000 novootvorenih kompnija. Zato je baza onih koji mogu da uzmu kreit veća. Sa druge strane, imamo stabilan kurs i nisku inflaciju”, navodi Vasić.

On podseća i d aje 2008. godina prosečna plata biloa oko 350 evra, a sada je oko 560, što je takođe preduslov da se građani češće odlučuju za uzimanje kredita.

Tags
Back to top button