Spajanja i preuzimanja na tržištu osiguranja u CIE – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Spajanja i preuzimanja na tržištu osiguranja u CIE

Prošle godine je u regionu centralne i istočne Evrope ukupna bruto premija u sektoru osiguranja dodatno porasla, dok je višegodišnji trend smanjenja životnog osiguranja prekinut. Uprkos opštoj neizvesnosti i padu makroekonomskih pokazatelja usled pandemije, tržište transakcija u osiguranju postalo je još aktivnije i konkurentnije 2020. nego što je bilo 2019. godine. Nastavljeno je višegodišnje strateško restrukturiranje međunarodnih grupa u regionu.

Aktivna godina

Nedavno je nekoliko međunarodnih osiguravajućih kompanija odlučilo da razmotri svoje prisustvo u regionu zbog čega su vodeće osiguravajuće kuće u 2020. godini zabeležile do sada najveći broj transakcija u poslednjih nekoliko godina.

Reč je o transakcijama francuske kompanije AXA, koja je austrijskoj kompaniji UNIQA prodala svoje poljske, češke i slovačke operacije za iznos od oko milijardu evra, dok je holandska kompanija „Aegon“, austrijskoj VIG prodala deo svojih mađarskih, poljskih, rumunskih i turskih akcija za isnos od oko 830 miliona evra. Istovremeno, glavni igrači kao što su austrijske osiguravajuće grupe VIG i UNIQA, italijanski „Generali“ i bugarska Euroins Group aktivno promovišu svoje želje za ekspanzijom i akvizicijama.

Iako pojedinačnim tržištima generalno dominira 3‒6 najvećih osiguravajućih grupa, postoji veliki broj manjih igrača koji dele ostatak tržišta. Prema studiji, veliki broj igrača i snažna konkurencija i dalje su prisutni na tržištu, što će u budućnosti neminovno doprineti daljoj konsolidaciji tržišta.

Kada je reč o broju transakcija, u periodu obuhvaćenom studijom (od 2015. do novembra 2020.), Poljska je i dalje najaktivnije tržište u regionu sa 17 transakcija, a slede Češka sa 14, Mađarska sa 9, Rumunija sa 7 i Bugarska sa 7 transkcija.

U Srbiji su se u posmatranom periodu 2015 – 2019. dogodile tri transakcije: „Dunav“ je preuzeo „Takovo osiguranje“ u 2015, VIG je preuzeo AXA osiguranje tokom 2016, OTP je preuzela „Societe Generale osiguranje“ 2019.

Najaktivniji kupac u regionu ostala je austrijska grupacija VIG, sa 10 zaključenih transakcija u proteklom periodu i tri transakcije u toku. Preostali veliki kupci su: kanadska Fairfax Group, „Generali“, „Euroins“, UNIQA i „Allianz“.

Kretanje premije

Prema studiji kompanije „Deloitte“, zahvaljujući ekonomskom rastu, koji je bio posebno izražen u toku 2019. godine i rekordno visokoj ukupnoj bruto premiji u 2018. godini, ukupna bruto premija u regionu tokom prošle godine je porasla za dodatnih 6,3%. Pokretač rasta ostaje ekspanzija neživotnih osiguranja. Vredno pomena je i da je višegodišnji trend opadanja premija životnih osiguranja prekinut tokom 2019. godine, te da je zabeležen umeren rast od 2,1% na nivou regiona centrale i istočne Evrope.

Najvećih 10 regionalnih osiguravajućih grupa u domenu životnog osiguranja ostvarile su 75% ukupne premije u regionu. Tipična top 10 regionalna grupa je prisutna u 5 – 6 zemalja regiona i poseduje bruto premiju koja iznosi približno 929 miliona evra. U slučaju neživotnih osiguranja, 10 najvećih grupa osiguravača generiše oko 69% ukupne bruto zaračunate premije. Takođe, takva tipična regionalna grupa prisutna je u 5 ‒ 6 zemalja centralne i istočne Evrope, a njena bruto zaračunata premija u proseku iznosi oko 1.809 miliona evra.

Što se Srbije i tržišta osiguranja tiče, u periodu od 2015 – 2019. godine, ukupne premije su rasle na nivou od 8,1% godišnje (5,9% u sektoru životnog, odnosno 8,8% u sektoru neživotnog osiguranja).

Prosečna penetracija premija osiguranja (odnos bruto zaračunate premije i bruto domaćeg proizvoda) ostala je praktično ista u svih 15 zemalja regiona i iznosila je približno 2,4%. Prosečna bruto zaračunata premija po stanovniku porasla je za 6,4% na 348 evra u 2019. godini.

Penetracija premije osiguranja u Srbiji je kroz ceo period 2015 – 2019. nepromenjena i kreće se u skladu sa rastom bruto društvenog proizvoda i iznosi 2% (1,5% u neživotnom i 0,5% u životnom osiguranju).

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button