Milijarde povratio u jednom danu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Milijarde povratio u jednom danu

Ilon Mask je prošle nedelje izgubio desetine milijardi dolara. Gotovo sve to je vratio u jednom danu, u utorak, nakon skoka Teslinih akcija od 20 odsto.

Mask je svojoj neto vrednosti dodao 25 milijardi dolara, čime njegovo ukupno bogatstvo iznosi 174 milijarde dolara prema Blumbergovom indeksu. To je snažan preokret u odnosu na prošlu nedelju, kada je izgubio 27 milijardi dolara nakon “rasprodaje” akcija.

Njegova neto vrednost je juče ostala uglavnom nepromenjena, a vrednosti Teslinih akcija bila je tek nešto niža, prenosi CNN.

Mask poseduje skoro 18% Teslinih akcija. On i Džef Bezos od januara zamenjuju mesta na vrhu Blumbergove liste najbogatijih ljudi na svetu. Mask je i nedavno spao na treće mesto,  ali je “samo” 6 milijardi dolara iza Bezosa. Njegova neto vrednost je 180 milijardi dolara.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts i dalje je treća najbogatija osoba na planeti. Vredi 137 milijardi dolara.

Tesline akcije imale su skok su od 743% u 2020. godini, pozicionirajući kompaniju na 5. mesto na listi najvrednijih kompanija na berzi. Akcije su nastavile da rastu u prvim nedeljama 2021. godine, donoseći još 25% do rekordno visokog nivoa od 883,90 dolara 26. januara. Od tada su akcije pale za oko 25%.

Kako podseća CNN, Mask nikada nije prodao akcije Tesle. Takođe je najveći deoničar privatne kompanije SpaceX.

Tags
Back to top button