Hrvat napravio novu hit aplikaciju za ljubitelje sporta, privukao skoro 4 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Hrvat napravio novu hit aplikaciju za ljubitelje sporta, privukao skoro 4 miliona evra

Ivan Klarić, osnivač startapa Superology koji je kreirao aplikaciju za praćenje sportskih rezultata ScoreAlarm, ima novi startap i novu hit sportsku aplikaciju.

Riječ je o aplikaciji Sportening iza koje stoji istoimeni startap, a namenjena je sportskim fanovima i u nju je integrisana i platforma za dopisivanje. Aplikacija je dostupna na Google Play Store-u i AppStore-u, a na potonjem je rangirana kao druga u kategoriji.

“Sportening je platforma za sportske navijače i timove. Uz sve najnovije vesti u vezi sa njihovim najdražim timom, navijači u Sporteningu mogu kreirati čet grupe s prijateljima i upoznati Pepera – četbota koji prikuplja informacije o timu od drugih superfanova insajdera, a koji je sve vreme s njima u grupi”, objašnjava za Indeks (Index) Klarić dodajući kako prilikom instalacije aplikacije korisnik odabire svoj fudbalski klub ili tim iz NBA lige i aplikacija se potom potpuno personalizuje za njega.

Ceo proces registracije i personalizacije može biti obavljen za 30 sekundi. Osim informacija o timu, korisnici u aplikaciji mogu pronaći i sve ostale lige i rezultate.

Klarića je hrvatski portal pitao zašto se, nakon uspeha sa ScoreAlarm-om, odlučio baš za ovakvu aplikaciju.

“Sportening pomaže navijačima da prate sve o svom klubu na jednom mestu. Aplikacija je nastala kao rezultat saradnje s navijačima koji su nam svojim smernicama pomogli da stvorimo idealnu aplikaciju za njih. Naša misija je stvoriti zajednicu strastvenih navijača i promeniti način na koji sudeluju u sportu kroz platformu, gde će njihov glas imati težinu. Takođe želimo omogućiti svim klubovima na svetu da dosegnu svoje navijače kroz Sportening i unaprede odnos s njima. Time ujedno želimo stvoriti i najveću tehnološku kompaniju na ovim prostorima”, govori Klarić.

Za novu je aplikaciju uspeo da prikupi pozamašan iznos, a kaže kako kreće sledeća runda finansiranja u kojoj bi se taj iznos mogao i udesetostručiti.

“S obzirom na to da iza sebe imamo uspešnu akviziciju Superology-a (osnovanog 2012. godine) koji je 2017. godine akvizirala Superbet Grupa u kojoj je investitor i Blackstone, zbog samog track record-a proces prikupljanja novca nije bio komplikovan. Uz mene i Sachu Dragica (osnivača Superbet Grupe) u firmu su uložili brojni angel investitori, među kojima su lideri s finansijskih tržišta, CEO-i firmi listanih na Nasdaqu i veterani iz Silicijumske doline s ekspertizama u prikupljanju kapitala, razvoju proizvoda za masovno skaliranje i eksponencijalnom rastu nekih od danas vodećih tehnoloških kompanija na globalnom nivou. Ukupno smo do sada privukli 3,9 miliona evra kapitala, a već radimo i na sledećoj rundi finansiranja koja bi mogla biti i do 10 puta veća od do sada prikupljenog iznosa”, kaže Klarić.

Svi zaposleni će biti i suvlasnici u firmi, a za zaposlene imaju zanimljivo pravilo.

“Okupili smo fantastičan tim u Zagrebu propagiranjem kulture razvoja autonomnih razvojnih timova, gde praktikujemo distribuirani sistem odlučivanja i odgovornosti, što nas razlikuje od kompanija s centralizovanim sistemima upravljanja i odlučivanja. U Sporteningu će svi zaposleni ujedno biti i suvlasnici u firmi te je samim ime i pristup radu drugačiji, a jedno od glavnih pravila nam je – ostavi ego pred vratima”, kaže Klarić.

Uz kancelariju u Zagrebu, uskoro sledi otvaranje još jedne u Njujorku, a onda i Amsterdamu

“Tehnološka scena u Hrvatskoj nije dovoljno razvijena da bismo ovde mogli da pronađemo baš sva zanimanja potrebna za razvoj proizvodne tehnološke kompanije, a i država je zastranila po pitanju odnosa prema firmama i realnoj ekonomiji. Kancelariju u Njujorku ćemo pokrenuti do kraja godine zbog potreba prikupljanja kapitala i pozicioniranja na američkom tržištu te zbog akviziranja znanja ili kapaciteta koje ne uspemo pronaći u Hrvatskoj. Uslediće i otvaranje kancelarije u Amsterdamu, gde već imamo osnovanu firmu i tamo će biti sve naše operacije u vezi sa zapadnom Evropom. Verujem da ćemo biti svetska kompanija koja će zapošljavati ljude iz svih delova sveta te se nadam da ćemo imati i učinak na pokretanje nekih novih, boljih trendova u Hrvatskoj”, zaključuje Klarić.

Tags
Back to top button