Uzlet deonica NLB-a nakon objavljenih rezultata – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Uzlet deonica NLB-a nakon objavljenih rezultata

U petak je cena deonice NLB-a zabeležila nagli rast od 6,31%, i zaključila sa 47,2 evra po deonici.
Nakon preliminarne najave kompanije o rezultatima FG 2020, cena deonica NLB-a porasla je, što ukazuje na vrlo pozitivnu reakciju tržišta. Deonice su dan trgovanja završile na 47,2 evra što predstavlja dnevni rast od 6,31%. Po trenutnoj ceni deonicama kompanije se trguje po P / B od 0,5x (rezultati za 9 meseci 2020.).

Skupina NLB lani je ostvarila neto dobit od 268,9 miliona evra, što je 38,9 posto više nego godinu pre. Na rezultat je snažno uticalo preuzimanje Komercijalne banke, prema nerevidiranim podacima o prošlogodišnjem poslovanju. Prihodi grupe iznosili su 504,5 miliona evra, što je dva posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Prethodni nerevidirani finansijski rezultati grupe pokazuju da je 2020. bila vrlo stabilna uprkos izazovima nove pandemije korona virusa i posledičnoj hibernaciji ekonomije, jer su se glavni prihodi od zajmova i transakcija s naknadama i provizijama brzo vratili na nivo pre korone.

Dobit pre umanjenja vrednosti i rezervisanja iznosila je 210,5 miliona evra, što je pad od 1% u odnosu na 2019. godinu. Na rast neto dobiti od gotovo 40% u međuvremenu je snažno uticalo sticanje Komercijalne banke u Srbiji na temelju koje je, prema navodima banke, prepoznat negativni goodwill u iznosu od 137 miliona evra i formiranje dodatnog 13,4 miliona evra za očekivane gubitke po kreditima za grupu Komercijalne banke.

Bez uticaja akvizicije, dobit NLB Grupe iznosila bi 141,3 miliona evra i uprkos tome znatno bi premašila prethodne prognoze, uglavnom zbog troškova rizika koji su veći od očekivanih, dodali su iz grupe.

Osim toga, NLB je naznačila isplatu dividende navodeći da je njihov CAR 16,6%, sa 92,2 miliona evra od 2020. godine dobiti koja je već predviđena za raspodelu dividende, dok višak kapitala iznad regulatornog zahteva predstavlja snažnu osnovu za nastavak rasta. Takva isplata dividende ukazuje na visok prinos od dividende od čak 10,4%.

Tags
Back to top button