STO će izabrati novog generalnog direktora 15. februara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

STO će izabrati novog generalnog direktora 15. februara

Svetska trgovinska organizacija (STO) saopštila je da će 15. februara izabrati novog generalnog direktora na sednici Generalnog odbora, glavnog tela nadležnog za donošenje odluka.
U stručnim krugovima se predviđa da će na ovu funkciju biti imenovana nigerijska kandidatkinja Ngozi Okonjo-Iveala, čime će biti premošćena višemesečna praznina u najvišem rukovodstvu STO, nakon što je Vašington prošle nedelje odustao od svog protivljenja, prenosi Rojters.

Ukoliko bude postignut konsenzus, Okonjo-Iveala će postati prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog regulatornog tela.

Ova organizacija, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podneo ostavku na tu funkciju godinu dana pre isteka mandata, i napustio dužnost početkom avgusta 2020.

Pristalice Okonjo-Iveale se nadaju da će ona moći da oživi ovu instituciju koja prolazi kroz najveću krizu u svojoj 26-godišnjoj istoriji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama koje ne mogu da se dogovore o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Američka administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa kritikovala je STO i paralisala neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcionisanje njenog vrhovnog apelacionog tela nadležnog za donošenje presuda u trgovinskim sporovima.

Tags
Back to top button