Očekuju se „preokreti na globalnom nivou“ – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASAVETI ZA POSAOSLIDER

Očekuju se „preokreti na globalnom nivou“

Rukovodioci za rizike u kompanijama najviše su zabrinuti zbog „nastavka nestabilnosti u geopolitičkim i geoekonomskim odnosima između velikih ekonomija“, dok većina očekuje „preokrete na globalnom nivou“, zaključak je prvog Globalnog pregleda rukovodioca za rizike Svetskog ekonomskog foruma. Oni su identifikovali najveće rizike za organizacije za drugu polovinu 2023. godine.

Šest meseci nakon što je Izveštaj o globalnim rizicima za 2023. otkrio da smo na ivici „polikrize“, Svetski ekonomski forum je objavio svoju prvu Globalnu prognozu direktora za rizike koja identifikuje najveće i najverovatnije pretnje ekonomskom rastu, globalnim tržištima i širim poslovnim operacijama u drugoj polovini godine.

U junskom istraživanju, od zajednice CRO-a Foruma je zatraženo da proceni verovatan nivo globalne nestabilnosti u pet oblasti: geopolitički odnosi, ekonomija, domaća politika, društvo i tehnologija.

Više od 85% je reklo da očekuju nastavak nestabilnosti ekonomskih i finansijskih uslova unutar i među glavnim ekonomijama.

4 ključna makro rizika

  • Makroekonomski indikatori, globalni rast manji nego 2022, inflacija, rast kamatnih stopa – 86%
  • Određivanje cena i/ili poremećaji u snabdevanju ključnih inputa – 55%
  • Oružani sukobi i/ili upotreba oružja – 50%
  • Regulatorne promene, usklađenost i primena, uključujući razvoje u vezi sa zelenom tranzicijom i veštačkom inteligencijom – 50%

Etički i društveni rizici

Etički i društveni rizici takođe postaju sve važniji za organizacije, pri čemu CRO smatraju da je upravljanje njima komplikovanije od usklađenosti sa propisima.

„Etički i socijalni rizici su daleko manje crno-beli nego usklađenost sa propisima i stalno se razvijaju“, primetio je jedan ispitanik.

Među tim rizicima su i oni koje predstavljaju AI tehnologije. CRO-i su rekli da razumeju ove rizike, ali svi smatraju da razvoj i primena AI „nadmašuje“ upravljanje ovim rizicima.

„Najveći rizik je nedostatak razumevanja o tempu promena i implikacijama“, rekao je jedan CRO.

„Bez dubljeg i šireg zajedničkog razumevanja biće teško oblikovati rešenja. Bojim se da će primena i evolucija veštačke inteligencije nadmašiti sposobnost društva da razume i konstruktivno reaguje“.

Šta preduzeća mogu da urade da upravljaju rizicima – mišljenje stručnjaka?

Kompanije koje žele da izgrade snažnu strategiju upravljanja rizicima i, na kraju, otporno poslovanje, moraju da se fokusiraju na dugoročne pretnje, kaže Peter Giger, direktor za rizik Grupe, Zurich Insurance Group, koji je doprineo istraživanju.

„Previše fokusiranja na kratkoročne rizike, kao što je kriza troškova života, može nas odvratiti od onoga što bi trebalo da bude dugoročni pristup,“ rekao je on.

AI je dobar primer rizika koji od nas zahteva da razmišljamo dugoročno.

„Da li će veštačka inteligencija poremetiti svačije živote danas? Verovatno ne“, kaže Giger. „Za mnoge od nas to nije neposredna pretnja. Ali ignorisanje implikacija i trendova koje će AI doneti sa sobom tokom vremena bila bi velika greška“.

„To neće promeniti život kakav poznajemo u narednih nekoliko meseci. Ali bilo bi mudro planirati kako se prilagoditi potencijalnim promenama – i rizicima zajedno sa mogućnostima – koje bi AI mogla da uvede“.

Takođe, razumevanje načina na koji se rizici mogu povezati, pa čak i pojačati jedni druge, važan je korak u definisanju strategija ublažavanja i odlučivanja gde da se ulože oskudni resursi.

Izvor: Sveonovcu

Tags
Back to top button