Četiri banke u BiH poslovale sa gubitkom – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Četiri banke u BiH poslovale sa gubitkom

Četiri banke u Bosni i Hercegovini iskazale su gubitak u poslovanju za devet meseci 2020. godine, podaci su entitetskih agencija za bankarstvo.

Dve od osam banaka u Republici Srpskoj su u trećem kvartalu prošle godine poslovale negativno. Njihov ukupan gubitak iznosi 5,2 miliona KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Preostalih šest banaka su iskazale dobit koja je iznosila 60 miliona maraka. U istom periodu prošle godine svih osam banaka su iskazale profit u poslovanju, koji je iznosio 77,3 miliona KM.

U Federaciji BiH takođe su dve banke poslovale negativno, sa gubitkom koji je iznosio 15,5 miliona KM. Od toga, 99,1% iskazanog gubitka odnosi se na jednu banku kod koje je došlo do značajnog povećanja troškova ispravke vrednosti. Ostalih 13 banaka iskazalo je ukupnu neto dobit od 166,7 miliona KM.

U istom periodu prošle godine samo jedna banka u Federaciji BiH iskazala je gubitak u iznosu od 647 hiljada KM.

U izveštaju Agencije za bankarstvo FBiH konstatuje se da su posledice pandemije, koje će se moći sagledati tek u narednom periodu, imale značajan uticaj na finansijski rezultat bankarskog sektora FBiH u devet meseci 2020. godine.

“U ovom izveštajnom periodu karakterističan je pad ukupnih prihoda za dva odsto i rast ukupnih rashoda za sedam odsto, na šta banke moraju obratiti posebnu pažnju pri kreiranju poslovne politike u budućem periodu”, dodaje se u izveštaju Agencije za bankarstvo RS.

Agencije za bankarstvo pri navođenju finansijskog rezultata ne imenuju pojedinačno banke, pa nije poznato koje su banke poslovale negativno u pomenutom periodu.

Tags
Back to top button