U toku tri poziva za privatizaciju, sprema se strateški akt – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

U toku tri poziva za privatizaciju, sprema se strateški akt

Trenutno su u toku tri javna poziva za prodaju kapitala preduzeća u privatizaciji.

Ovo se odnosi na preduzeća Krušik – plastika AD Osečina, VPD Smederevo DOO i Ribarsko gazdinstvo AD Beograd, a u međuvremenu nadležni intezivno rade na strateškom aktu kojim će se regulisati politika državnog vlasništva.

U Ministarstvu privrede za Tanjug objašnjavaju da je glavni cilj tog strateškog dokumenta ekonomično i optimalno upravljanje privrednim društvima čiji je vlasnik Republika Srbija.

“To će se realizovati kroz centralizovanje vlasničkih odgovornosti i nadležnosti, zatim razvoj doslednog okvira za vlasništvo i upravljanje primenjivog na sva državna preduzeća, kao i korporativizaciju javnih preduzeća”, preciziraju u Ministarstvu privrede.

Poručuju da će Ministarstvo raditi na prevazilaženju problema koji su se pojavljivali u dosadašnjoj praksi, i to pre svega kroz izradu analize stanja, identifikovanje problema i uspostavljanje jedinstvenog sistema za upravljanje u državnim preduzećima.

Napominju da državna preduzeća podrazumevaju sva privredna društva u kojima je Republika Srbija vlasnik, uključujući i javna preduzeća.

Kada je rec o privatizaciji, nakon privremenog usporavanja privatizacionih aktivnosti u 2020. godini usled pandemije korona virusa, Ministarstvo privrede očekuje da će se u ovoj godini popraviti tržišni uslovi i da će se ubrzati postupak privatizacije.

Podsećaju da je Ministarstvo privrede u prethodnom periodu aktivno radilo na smanjenju broja preduzeća u privatizaciji i da je taj broj smanjen sa preko 560 preduzeća na 79, koliko se trenutno nalazi u privatizacionom portfelju, od čega za oko 20 postoje svi uslovi da se objavi javni poziv.

Tags
Back to top button