Tabaković zadovoljna rezultatima prethodne godine: Korona nije omela put i u 2020. – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković zadovoljna rezultatima prethodne godine: Korona nije omela put i u 2020.

U godini koju su obeležile pandemija i kriza koja je pogodila ceo svet, Narodna banka Srbije je očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost.
Inflaciju smo očuvali na niskom nivou, sačuvali i realnu vrednost zarada, dinarska štednja je nastavila dvocifren rast i dostigla najveće iznose do sada. Problematični krediti su dodatno smanjeni, na najniži nivo.

Ovako je ukratko rezimirala rezultate prethodne godine Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i dodala da je Centralna banka učestvovala u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije virusa korona, kako bi se sačuvala radna mesta i proizvodni kapaciteti.

“Inflacija u Srbiji je i lane ostala čvrsto pod kontrolom NBS i u proseku je, zaključno s novembrom, iznosila 1,6 odsto, a u proteklih sedam godina ispod 2 odsto na međugodišnjem nivou”, kaže guverner.

“U svojim izveštajima rejting agencije naglašavaju da je upravo zarađen kredibilitet monetarne politike jedan od važnih faktora zadržavanja kreditnog rejtinga Srbije samo na korak od investicionog, uprkos negativnim efektima pandemije.”

Kako u NBS kažu, očuvana je stabilnost dinara prema evru, uprkos globalnoj krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, a Centralna banka je nastavila da kupuje devize, uvećavajući time devizne rezerve, koje su očuvane na visokom nivou – više od 13 milijardi evra.

“Dinarska štednja je povećana za preko 16 odsto tokom 2020. godine, na novi rekordni nivo – preko 92 milijarde dinara”, kažu u NBS.

“Od izbijanja pandemije, referentnu kamatnu stopu smanjili smo za 1,25 procentnih poena, na 1 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. Podržavali smo i nesmetano funkcionisanje tržišta državnih hartija od vrednosti i očuvanje povoljnih uslova finansiranja na tom tržištu. Preduzeli smo niz regulatornih aktivnosti u bankarskom sektoru usmerenih na podršku privredi i građanima Srbije.”

Tags
Back to top button