Dolar na najslabijem nivou od 2018. godine – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Dolar na najslabijem nivou od 2018. godine

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 1,05 odsto, na 89,98 bodova, pa je prvi put od aprila 2018. godine zaronio ispod nivoa od 90 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,8 odsto, na 103,30 jena, prenose mediji.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skočila 1,15 odsto, na 1,2255 dolara, blizu najvišeg nivoa u dve i po godine.

U fokusu ulagača prošle nedelje su bile odluke i poruke najvećih centralnih banaka u svetu. Nakon dvodnevne sednice čelnici američke centralne banke odlučili su da će ključne kamatne stope ostati na niskim nivoima, blizu nule, i da će nastaviti da kupuju obveznice dok se ne poboljša situacija na tržištu rada i dok inflacija ne dostigne 2 odsto.

To znači, kažu analitičari, da će Fed održavati visoku likvidnost na tržištima, uz nisku cenu novca, sve dok privreda ne bude čvrsto na putu oporavka od koronakrize.

Čelnici Feda poboljšali su i privredne procene, pa sada očekuju da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD u ovoj godini iznositi samo 2,4 odsto, dok su u junu očekivali pad od 6,5 odsto. U sledećoj godini, procenjuju, rast bi mogao dostići 4,2 odsto, dok su ranije očekivali rast od 4 odsto.

Sednice su održale i japanska, britanska, kao i švajcarska centralna banka, ali analitičari kažu da njihove odluke i poruke neće dovesti do preokreta u trendovima na valutnim tržištima.

– Ovonedeljne objave centralnih banaka svakako pojačavaju izglede za nastavkom labavih monetarnih uslova i povoljnu izvedbu rizične imovine, što će predvođeno Fedom zadržati američki dolar na putu slabljenja – navode u belešci klijentima analitičari MUFG-a.

I dok je evro ojačao prema dolaru, britanska funta je oslabila i prema evropskoj i prema američkoj valuti.

To je posledica nedostatka napretka u pregovorima između Evropske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Obe strane upozoravaju da su im pozicije udaljene po brojnim pitanjima i da je sve izglednije da neće uspeti da postignu sporazum.

Ako se ne postigne dogovor, obe privrede mogle bi pretrpeti velike štete.

Izvor: Srbija danas / Index.hr

Tags
Back to top button