ECB: Isplate dividendi u evrozoni tek krajem 2021. – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB: Isplate dividendi u evrozoni tek krajem 2021.

Banke u evrozoni trebaju da se suzdrže od isplate dividende ili ih minimiziraju barem do kraja septembra 2021. kako bi sačuvale svoje finansije za slučaj da pandemija ponovno iznenadi ekonomije, poručila je Evropska centralna banka (ECB).

“Iako su se makroekonomske prilike poboljšale a neizvesnost u ekonomiji povezana s pandemijom covida 19 smanjila od marta 2020., nivo neizvesnosti i dalje je povišen i utiče na sposobnost banaka da prognoziraju svoje srednjoročne kapitalne potrebe”, ocenjuje ECB.

Banke su o novim smernicama obaveštene pismom poslatim u utorak.

Smernice su blaže od dosadašnjih, kojima se banke pozvalo da ove godine uopšte ne isplaćuju dividende.

“U reviziji preporuke ECB priznaje da je smanjena neizvesnost u makroekonomskim projekcijama”, stoji u saopštenju.

Tražeći od banaka da se suzdrže od isplate dividendi, centralna banka nada se da će izgledi biti veći da će banke imati dovoljno sredstva za kreditiranje kompanija ako se nađu u finansijskim problemima zbog pandemije.

Iako se situacija u ekonomiji čini boljom u poslednje vreme, u ECB-u napominju da golema finansijska potpora vlada i činjenica da neki problemi izađu na videlo tek kasnije podrazumevaju da je još prerano za pretpostavku da je nevoljama došao kraj.

ECB je postavila smernice za dividende i pozvala banke koje planiraju isplatu dividende ili otkup deonica da budu sigurne da su profitabilne pre no što se odluče za takve korake.

Banke koje donesu takve odluke moraju se prvo konsultirati s regulatorima, napominje se u izveštaju.

Mnoge banke ove godine su ojačale rezerve i tvrde da je isplata dividende jedini način da se zadrže snažna ulaganja, objašnjava dpa.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button