Počela gradnja fabrike gume kompanije „Tojo tajers“ u Inđiji – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Počela gradnja fabrike gume kompanije „Tojo tajers“ u Inđiji

Počela je gradnja fabrike guma japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji, a polaganju kamena temeljca prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pre polaganja kamena temeljca predsednik Vučić razgovarao je sa rukovodstvom kompanije.

On je istakao na ceremoniji polaganja kamena temeljca da je reč o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

„Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije”, rekao je Vučić.

To su, kaže, ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je, što posle ovog ulaganja, očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija.

„Ovo je važna stvar za Srbiju, od ogromnog značaja”, naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.

Precizirao je da je reč o investiciji od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

„To nije pitanje jednog ili dva sastanka, pregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregovori da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investiciju za Inđiju, Vojvodinu i celu Srbiju”, rekao je Vučić.

On je zahvalio japanskim partnerima iz Tojo tajersa što su u slučaju fabrike u Inđiji poštovali i ekološke standarde, te naglasio da će država i od kineskih partnera insistirati da to isto učine.

On je to rekao na pitanje novinara zbog čega je u Inđiji održana javna rasprava o uticaju japanske kompanije Tojo tajers na životnu sredinu, dok u Zrenjaninu za kompaniju Linglong tako nešto nije učinjeno.

Istakao je da nije bio upoznat sa lokalnim procedurama i da postoje razlike u dolasku investicija i javnim raspravama o uticaju na životnu sredinu između Inđije i Zrenjanina.

Generalni direktor korporacije Tojo tajers Takaši Šimicu izjavio je da će gradnja te fabrike biti završena do aprila 2022. godine.

Fabrika u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rekao je Šimicu obrativši se onlajn na svečanosti.

„Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji”, kazao je Šimicu.

Istakao je da će fabrika u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

Šimicu je rekao da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.

Jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju guma napraviće fabriku u Severoistočnoj industrijskoj zoni opštine Inđija, na dva kilometra od centra mesta.

Radi se o jednoj od najznačajnijih investicija do sada u Srbiji, s obzirom na visinu ulaganja od 367 miliona evra u prvoj fazi, veličinu objekta, kao i na činjenicu da Tojo tajers pripada Micubiši korporaciji.

Hala će zahvatati oko 20 hektara, glavni izvođač radova biće japanska kompanija „Takenaka”, ali biće mesta i za domaće građevince kao podizvođače.

Rok za završetak radova je april 2022. godine, nakon čega se očekuje da fabrika godišnje proizvodi pet do 10 miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

Opština Inđija je obezbedila zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu.

Planirana investicija u Srbiji je prva i jedina fabrika Tojo tajersa u Evropi, iz kojeg će se snabdevati tržišta u Evropi i Rusiji.

Tojo tajers bi, kako je ranije najavljeno, u novom pogonu trebalo da zaposli 537 radnika čije plate će biti iznad proseka u Srbiji.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button