Intesa Sanpaolo prodaje 532 poslovnice kako bi mogla preuzeti UBI Bancu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Intesa Sanpaolo prodaje 532 poslovnice kako bi mogla preuzeti UBI Bancu

Italijanska Intesa Sanpaolo banka složila se da će prodati više poslovnica i imovine rivalskoj BPER banci kako bi pokušala da prevlada antimonopolske prigovore zbog predloženog preuzimanja UBI Bance.

Intesa Sanpaolo banka prodaće BPER banci 532 filijale od kombinovane grupe Intesa-Ubi banca, ukoliko ponuda Intesa banke uspe.

To je više nego prema prvobitnom sporazumu koji je podrazumevao prodaju 400-500 filijala, izvestio je Rojters.

Intesa Sanpaolo, najveća italijanska maloprodajna banka, nastoji da izbegne probleme konkurencije nakon što je antimonopolsko telo saopštilo da će njeno preuzimanje UBI banke, koja je peti najveći zajmodavac u zemlji, stvoriti ili ojačati dominaciju u nekoliko područja.

Regulator je u preliminarnom pregledu preuzimanja rekao je da je prevelika neizvesnost okružena oko sporazuma sa BPER-om.

Intesa već ima odobrenje bankarskih supervizora za transakciju, ali radi na rešavanju pitanja konkurencije. Očekuje se da će BPER morati da prikupi 600-700 miliona evra putem emisije deonica da bi se finansirala akvizicija, rekla su dva izvora. Mehanizam cena prodaje, koji je revidiran nakon izbijanja COVID-19 u Italiji kako bi se uzela u obzir smanjena vrednost finansijskih deonica, dodatno je izmenjen, rekle su dve banke, prenosi Indikator.ba.

“Cene su neznatno poboljšane za BPER i trenutno bi njegovo maksimalno ulaganje trebalo biti 640 miliona evra, što je znatno ispod maksimalnog povećanja kapitala od milijardu evra odobrenog na vanrednoj skupštini”, izjavio je Kepler Cheuvreux.

Tags
Back to top button