Ostin Rasel – Najmlađi samoostavareni milijarder – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Ostin Rasel – Najmlađi samoostavareni milijarder

Ako niste čuli za Ostina Rasela, to je potpuno razumljivo. Do sada je bio vrlo mladi izvršni direktor u malo poznatom delu automobilske industrije, predvodeći startap za autonomne automobile Luminar.

Međutim, Luminar Technologies Inc, kompanija za lasersku tehnologiju koju je Rasel osnovao kad je imao samo 17 godina, objavila je krajem prošle nedelje kako je prvi put uvrštena na indeks Nasdaq.

Rasel je tako postao prvi samoostvareni milijarder, a Forbs je naveo i kako je on jedan od prvih milijardera koji je izašao iz sveta autonomnih vozila.

“Još sam relativno mlad, ali … u ovo je uloženo puno krvi, znoja i suza. I imao sam dovoljno sreće da sam mogao zadržati dovoljno dobar udeo”, rekao je u video-intervjuu za Forbs iz svoje kancelarije u kalifornijskom Palo Altu.

Raselovih 104,7 miliona deonica, oko trećine Luminarovog kapitala, vredelo je 2,4 milijarde dolara pre nekoliko dana.

Prema Forbsu, Rasel je redak slučaj dečaka genija koji zna da iskoristi svoje talente. Forbs piše kako je već s dve godine znao čitav periodni sistem napamet, a u šestom razredu pretvorio je svoju Nintendo DS konzolu u mobilni nakon što su mu roditelji zabranili mobilni telefon, preneo je Indeks.

S 13 godina već je prijavio prvi patent, podzemni sistem za recikliranje vode koji hvata vodu iz prskalica i čuva je za buduće vrtlarstvo kako bi smanjio otpadne vode. Umesto da ide u srednju školu, svoje tinejdžerske godine proveo je na institutu Irvine’s Beckman Laser na Kalifornijskom unverzitetu.

Raselova kompanija posebno se fokusira na LiDAR (Light Detection and Ranging) sisteme, koje koristi i Epl za svoj iPhone 12 Pro/Pro Max za poboljšano AR igranje, između ostalog.

Forbs primjećuje da je Rasel toliko usredsređen na posao da nema distrakcija koje oduzimaju toliko vremena drugim 25-godišnjacima – nema ni Fejsbuk ni Tviter.

Inače, Kajli Džener, koja je kapitalizovala svoju popularnost na društvenim mrežama, donedavno je bila “najmlađa samoostvarena milijarderka”, ali Forbs joj je oduzeo tu titulu jer se “služila mrežom laži”.

Izvor:B92

Tags
Back to top button