UniCredit održao vanredni sastanak, sve više sumnji u izvršnog direktora – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

UniCredit održao vanredni sastanak, sve više sumnji u izvršnog direktora

UniCredit SpA održao je u nedelju nepredviđeni sastanak na kojem se raspravljalo o upravljanju i strategiji, pobuđujući sumnje u budućnost izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera nakon što je odolio zahtevima italijanske vlade da preuzme problematičnog suparnika Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Članovi odbora banke sa sedištem u Milanu sastali su se kako bi se fokusirali na upravljanje banke uoči isteka Mustierovog mandata u aprilu, rekli su ljudi bliski banci. Sastanak je bio neformalan i razgovaralo se o obnovi odbora i drugim postupcima vezanim uz kraj Mustierovog mandata, kazali su izvori koji su želeli da ostanu anonimni.

Sastanak će se nastaviti ove nedelje, saopšteno je nezvanično, dodajući kako UniCredit ima zakazan redovni sastanak odbora za 3. decembar. Dan pre, odbor banke započeće formalni postupak za identifikovanje liste kandidata za upravni odbor. Odbor, uključujući i izvršnog direktora, trebao bi biti obnovljen na proleće.

Sastanak je održan kao sled događaja burne godine za italijanskog zajmodavca. Mustier – kao i mnogi drugi izvršni direktori – bio je prisiljen da odustane od ambicija zbog korona virusa. Poslednjih meseci sukobio se s nekim članovima odbora zbog svog pristupa u preuzimanjima, tvrdeći da bi banka trebala zanemariti ubrzanu konsolidaciju na lokalnom tržištu kako bi se usredsredila na organski rast.

Portparol UniCredita odbio je da komentariše pitanja Bloomberg News-a u vezi sa sastankom. Italijanske novine Il Sole 24 Ore izvestile su ranije da su tema sastanka bili uslovi pod kojima bi izvršna vlast mogla ostati nakon isteka mandata.

Iako je Mustier više puta rekao da je protiv akvizicija i da bi radije vratio novac deoničarima, italijanska centralna banka pokušava pronaći način da nagovori UniCredit da preuzme problematični Monte Paschi pod državnom kontrolom. Imenovanje Pier Carla Padoana, italijanskog ministra finansija između 2014. i 2018. i arhitekta Paschijeva spašavanja, sledećim predsedavajućim UniCredita trebalo je očistiti put do preuzimanja, navode neimenovani izvori.

Mustier radi na ažuriranju strateškog plana banke koji će biti najavljen početkom sledeće godine, jer neizvesnost povezana s učinkom pandemije otežava banci postizanje postojećih ciljeva. Italija je – zajedno sa Španijom – jedno od evropskih tržišta koje beleži sve veću konsolidaciju. Intesa Sanpaolo SpA, glavni rival UniCredita u zemlji, učvrstila je svoje liderstvo kupovinom manjeg UBI Banca, dok italijansko poslovanje Credit Agricole nudi oko 875 miliona dolara za preuzimanje Credita Valtellinesea.

Mustier (59), je 32-godišnji veteran evropske industrije hartija od vrednosti, preuzeo je kormilo u UniCreditu u julu 2016., i napustio Tikehau Capital, kompaniju za upravljanje investicijama. Odstupio je s mesta šefa korporativnog i investicionog bankarstva UniCredita 2014. godine nakon što je tri godine radio banci. Njegov raniji poslovni angažman bio je u Societe Generale SA, i uspešno se probijao do rukovodećih pozicija u banci u Parizu, Tokiju i Hong Kongu, pridruživši se francuskom zajmodavcu 1987. godine kao trgovac deonicama.

Izvor: Bloomberg

Tags
Back to top button