Dva ponuđača ostala u trci za Kroacija banku – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Dva ponuđača ostala u trci za Kroacija banku

Dve od tri pristigle obavezujće ponude za kupovinu Kroacija banke su u skladu s postavljenim kriterijumima.

S obzirom na njihovu sličnost, u novom krugu su zatražene dodatne korekcije ponuda, saopšteno je danas iz hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Kroacija banka je u potpunom vlasništvu DAB-a, koji je početkom jula pokrenuo postupak prodaje ove banke a krajem oktobra primio tri obavezujuće ponude, prenosi agencija Hina.

DAB je u javnom pozivu u julu naveo da pr predmet kupoprodaje 4.746.000 deonica serije A, nominalne vrednosti 100 kuna, što predstavlja 100 posto osnovnog kapitala Kroacija banke.

Na taj je poziv su se javila četiri investitora iz finansijskog i bankarskog sektora – po jedan iz SAD i Hong Konga, i dva iz Evrope, koji su bili uključeni i u postupak dubinskog snimanja te banke.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB) o poslovanju banaka u prošloj godini, Kroacija banka spada u manje hrvatske banke. Krajem prošle godine njena ukupna imovina iznosila je 1,97 milijardi kuna (260,5 miliona evra), čime u ukupnoj imovini banaka u Hrvatskoj učestvuje sa 0,46 posto.

Kroacija banka je prošlu godinu završila s gubitkom od 25 miliona kuna (3,3 miliona evra), dok je u prvih šest meseci ove godine zabeležila bruto dobit od 4,8 miliona kuna (oko 635 hiljada evra), pokazuju podaci HNB.

Tags
Back to top button