Dolar nastavio da jača nakon informacija o napretku u razvoju vakcine protiv Covid-19 – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar nastavio da jača nakon informacija o napretku u razvoju vakcine protiv Covid-19

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prošle sedmice je porasla, jer je nakon vesti o napretku u razvoju vakcina protiv koronavirusa ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle sedmice za 0,6 posto, na 92,72 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio za 1,2 posto, na 104,60 jena.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku pa je cena evra skliznula za 0,4 posto, na 1,1830 dolara.

Nakon što je nedelju dana ranije oštro pao, na samom početku prošle, dolar je znatno ojačao prema japanskoj valuti, jer je porasla sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama nakon što su američki farmaceutski div “Pfizer” i nemačka biotehnoška kompanija “BioNTech” objavili da je njihova eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 učinkovita 90 posto.

Mada ispitivanja vakcina još nisu završena i kompanije tek treba da zatraže odobrenje, “Pfizer” i “BioNTech” poručili su da nisu pronašli razloge koji bi izazvali zabrinutosti u vezi sa sigurnošću i da će do kraja meseca zatražiti registraciju vakcine.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cene deonica na svetskim berzama, a i sve rizičnije investicije postale su privlačnije.

Stoga su japanski jen i švajcarski franak, koji se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, bili pod snažnim pritiskom.

Međutim, krajem nedelje su njihovi kursevi nadoknadili deo gubitaka.

Izvor: Alo.rs

Tags
Back to top button