Počela izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Počela izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja

Počela je izrada Nacionalne klasifikacije zanimanja (NSKZ) gde je Unija poslodavaca Srbije uključena u rad radne grupe koju je formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navode iz Unije.

“Dalji koraci u uspostavljanju NSKZ podrazumevaju razvoj metodologije za razvoj standarda zanimanja, kao i ažuriranje prevoda i usklađenosti sa novom listom zanimanja svih grupa, vrsta, podvrsta i skupina u ISCO-08”, kažu u Uniji poslodavaca, a prenosi poslovni portal eKapija.

Jednostavno rečeno, zanimanje (skup poslova koji imaju međusobno srodne glavne dužnosti i zadatke), kompetencije (znanja, veštine, sposobnosti i stavovi) i kvalifikacije (nivo obrazovanja-nivo kvalifikacije) predstavljaće standard zanimanja.

“U ovoj metodologiji utvrđuju se i opisuju elementi standarda zanimanja, njihovo značenje, kao i procesi razvoja standarda zanimanja. Osim ovoga, metodologija daje objašnjenje o izvorima podataka o zanimanjima, metodi prikupljanja podataka, upitnicima za sprovođenje istraživanja o zanimanjima, načinu sprovođenja istraživanja na terenu, analizi i sistematizaciji prikupljenih podataka, kao i postupku izrade i vrednovanja kompletnog standarda zanimanja”, navode iz Unije.

Metodologijom je obuhvaćen i plan aktivnosti razvoja standarda zanimanja.

Tags
Back to top button