ECB vezala monetarnu politiku uz pandemiju, najavljeno podešavanje mera – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

ECB vezala monetarnu politiku uz pandemiju, najavljeno podešavanje mera

Evropska centralna banka (ECB) najavila je u četvrtak da će pažljivo pratiti novi talas zaraze korona virusom, poručivši da će u decembru podesiti mere kako bi snažnije poduprla ekonomija evrozone u korona krizi.

Trenutno nedvosmisleno prevladavaju rizici koji bi mogli ugroziti ekonomske aktivnosti, konstatovala je ECB, najavljujući da će “pažljivo analizirati nove informacije, uključujući dinamiku pandemije, izglede za vakcinaciju i kretanje kursa (evra)”.

Najavili su izmjene prognoza za ekonomiju evrozone na sednici u decembru, ističući analizu rizika.

Na temelju te analize upravno veće će “po potrebi” podesiti instrumente kako bi uslovi finansiranja podupirali ekonomski oporavak i neutralisali negativan uticaj pandemije na očekivanu inflaciju, navodi se u saopštenju.

“Složili smo se, svi, da treba nešto preduzeti i da ćemo zato podesiti instrumente na sledećem sastanku upravnog veća”, izjavila je na konferenciji za novinare predsednica ECB-a, Kristin Lagard.

“Timovi, odbori, zaposleni… već rade na podešavanju mera”, utvrdila je Lagard, dodajući da će proces “obuhvatiti sve naše instrumente” i pokriti raspon, trajanje i vrednost svih potrebnih mera.

Banka je zadržala sve kamatne stope na važećem nivou, uključujući negativnu kamatnu stopu na depozite od minus 0,5 odsto.

Potvrđena je i vrednost pandemijskog programa kupovine obveznica od 1.350 milijardi evra, koji će ostati na snazi “minimalno do kraja juna 2021. godine odnosno dok upravno veće ne oceni da je krizna faza (epidemije) korona virusa završena”.

Nastaviće i sa kupovinom imovine u vrednosti 20 milijardi evra mesečno, uz dogovorenih dodatnih 120 milijardi evra koji bi trebali biti ubrizgani u finansijski sistem evrozone do kraja godine.

Ističu i novi, treći krug jeftinih kredita za banke, u sklopu ciljanih dugoročnih operacija refinansiranja (TLTRO) kojima podupiru bankovno kreditiranje kompanija i građana.

Lagard je ipak upozorila da ECB nije svemoćna. Evropski fond za oporavak ne sme kasniti a vlade moraju dopuniti monetarne mere opsežnim proračunskim podsticajima, poručila je.

“Koordinisana proračunska politika i dalje je ključna”, zaključila je čelnica ECB-a, dodavši da je, s obzirom na pogoršanje situacije, ne bi iznenadila još opsežnija podrška vlada.

Tags
Back to top button