Roming na Balkanu se ukida 1.jula sledeće godine – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Roming na Balkanu se ukida 1.jula sledeće godine

U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita ZB, čiji je domaćin ove godine Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn samita, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja ZB i EU.

“Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vreme narednog digitalnog samita”, rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Bregu navodi da se region ZB suočava sa novim izazovima usled pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Naglasila je da je pandemija dramatično promenila svet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Generalni direktor DG Konekt pri Evropskoj komisiji Roberto Viola kaže da pandemija predstavlja izazov za ekonomiju i društvo i da su u takvim vremenima digitalna tehnologija i alatke od ključnog značaja za održavanje zajednice, razvoj ekonomije, ali i za oporavak ekonomija.

Viola je rekao da postoje dve vrste regionalne saradnje, jedne koja se zasniva na ciljevima, samitima i izjavima, a druga na činjenicama.

Istakao je da je saradnja ZB na polju digitalizacije dio te druge kategorije, zasnovane na činjenicama.

Viola je napomenuo da je ona započeta sa deklaracijom premera zemalja-regiona koja je usvojena u Sofiji, odnosno usvajanjem Digitalne agende Zapadnog Balkana.

Nastavila se, podseća, potpisivanjem sporazuma o ukidanju rominga i dodaje da se uspešno sprovodi roming sporazum od kojeg svaki stanovnik regiona može da vidi prednost u digitalnoj saradnji.

“A sada sve to ide u smeru smanjenja cena roaminga sa zemaljama EU što će takođe biti vidljivo za građane”, ukazao je Viola.

Dobro je, kaže, što je Evropska komisija za vreme nemačkog predsedavanja EU predstavila plan oporavka i ocenjuje da je reč o “impresivnom paketu bez presedana”.

Dodaje da taj plan daje mogućnost i za izgradnju digitalne ekonomije i društva.

Tags
Back to top button