NBS: Podizanje gotovine uz kupovinu DinaCard karticom na benzinskim stanicama kompanije NIS – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Podizanje gotovine uz kupovinu DinaCard karticom na benzinskim stanicama kompanije NIS

Narodna banka Srbije obaveštava građane da je kompanija NIS a.d. Novi Sad od danas za korisnike DinaCard kartica uvela novu i modernu funkcionalnost koja će korisnicima domaće kartice olakšati da dođu do gotovog novca bez odlaska do bankomata ili šaltera banke.

Reč je o servisu „Podigni dinare“ koji korisnicima omogućava da prilikom plaćanja na svim benzinskim stanicama NIS Petrol i Gazprom podignu i gotov novac, i to u iznosu do 5.000 dinara. Na ovaj način, zahvaljujući široko rasprostranjenoj mreži maloprodajnih objekata NIS-a, kako u gradskim, tako i u ruralnim područjima, posebno korisnici Dina kartice koji žive u sredinama u kojima je manje razvijena mreža bankomata mogu brzo i jednostavno da podignu gotovinu, na najbližoj NIS Petrol ili Gazprom benzinskoj stanici. Servis je omogućen u saradnji Narodne banke Srbije, Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd, najvećeg izdavaoca nacionalne kartice, i kompanije NIS a.d. Novi Sad, koja je prva na srpskom tržištu prepoznala značaj navedene usluge. U sklopu aktivnosti Narodne banke Srbije koje imaju za cilj smanjivanje troškova procesiranja transakcija kartičnih plaćanja, usluga podizanja gotovine uz kupovinu u DinaCard sistemu omogućena je bez dodatnih troškova za sve učesnike u toj transakciji (banke koje izdaju kartice, banke koje postavljaju POS terminale na prodajnim mestima i trgovce), a samim tim i korisnike.

Usluga podizanja gotovine uz kupovinu je usluga koja korisnicima kartica omogućava istovremenu kupovinu i podizanje gotovine. Pored već navedenih koristi za vlasnike Dina kartica, ova usluga značajna je i za trgovce, jer smanjuje vreme potrebno za upravljanje i troškove upravljanja gotovinom, odnosno smanjuje se iznos gotovine u blagajni budući da se ona, isplatom potrošaču, pretvara u novac na računu trgovca, čime trgovac ovaj deo pazara na račun. Istovremeno, ponuda servisa „Podigni dinare“ uvećava konkurentnost trgovaca jer predstavlja mogućnost za privlačenje dodatnog broja potrošača u prodajni objekat.

Prva transakcija podizanja gotovine uz kupovinu obavljena je danas na benzinskoj stanici kompanije NIS a.d. Novi Sad u Beogradu. Događaju je prisustvovala guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predstavnici Banke Poštanska štedionica a.d. Beograd i kompanije NIS a.d. Novi Sad. Tom prilikom guverner je istakla da je funkcionalnost plaćanja uz podizanje gotovine u DinaCard sistemu uvedena još u septembru 2017. godine, kao i da je to samo još jedna u nizu aktivnosti koje Narodna banka Srbije prethodnih godina intenzivno sprovodi u cilju dodatnog razvoja bezgotovinskih plaćanja. Podsetila je prisutne na Zakon o međubankarskim naknadama iz 2018. godine, usvojen na predlog Narodne banke Srbije, kojim su međubankarske provizije za kartična plaćanja snižene na evropski nivo. To je, prema njenim rečima, za sobom povuklo i snižavanje ugovorenih trgovačkih provizija za plaćanje karticama sa 2% pre uvođenja Zakona na 1,6% u roku od svega godinu dana, dok je prema najnovijim podacima dobijenim od banaka, prosečna naplaćena trgovačka provizija u prvoj polovini 2020. godine bila još niža i iznosila 1,19%. Rezultat ovog zakona jeste i širenje prihvatne mreže POS terminala koja je od juna 2018. godine do juna 2020. godine uvećana za čak 20%, odnosno u ovom trenutku u Srbiji postoji preko 95.000 POS terminala. Guverner je podsetila i da je Narodna banka Srbije implementirala Sistem za instant plaćanja pod nazivom IPS NBS platni sistem, koji je pušten je u rad 22. oktobra 2018. godine. Narodna banka Srbije je ponosna na činjenicu da je ovo jedan od prvih instant platnih sistema u svetu, kao i da je uveden mesec dana pre panevropskog rešenja za poravnanje instant plaćanja – TIPS. Posebno važan deo sistema je instant plaćanje na prodajnim mestima trgovaca, a kompanija NIS je među prvima prepoznala prednosti koje sistem za instant plaćanja donosi i trenutno, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, radi na implementaciji instant plaćanja na svojim prodajnim mestima.

Podsetivši prisutne da je godina za nama uprkos izazovima bez presedana bila uspešna sa stanovišta poslovanja Narodne banke Srbije, guverner je istakla da uspesi nacionalnog kartičnog sistema ne bi bili mogući bez podrške institucija i kompanija koje prepoznaju kvalitet, koristi i važnost domaćih brendova, kao što je kompanija NIS a.d. Novi Sad. Ona je toj kompaniji zahvalila na omogućavanju nove usluge za korisnike nacionalne platne kartice i na organizaciji ovog događaja.

Tags
Back to top button