Bundesbank tvrdi: ECB ima veliki uticaj na evro – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFOREXINOSTRANE BANKESVE VESTI

Bundesbank tvrdi: ECB ima veliki uticaj na evro

Evropska centralna banka (ECB) može tvrditi kako ne namerava da upravlja kursom evra, ali svojom politikom i izjavama vrši veliki i rastući uticaj na jedinstvenu valutu, objavila je Bundesbanka.

ECB se nalazi u teškoj poziciji u pogledu nastojanja da kurs evra ne izmakne kontroli, a da pri tome ne stvori utisak da počinje valutni rat ili da bude optužena za manipulaciju deviznim kursevima, za šta ju je poslednjih godina prozivao predsednik SAD-a Donald Tramp, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Četiri studije Bundesbanke, objavljene u ponedeljak, ukazuju na to da je uticaj ECB-a na devizni kurs, uključujući i prema američkom dolaru, veliki i da se povećao od finansijske krize, te da je volatiniji u danima kada centralna banka objavljuje svoje političke odluke.

Jedna od studija otkriva da najjači uticaj ECB-a na evro ima smanjenje dugoročne kamatne stope, pri čemu se procenjuje da bi centralna banka mogla oslabiti evro za 0,70 odsto prema dolaru, japanskom jenu i britanskoj funti, snižavajući tako prinos na nemačke petogodišnje državne obveznice za samo 10 baznih poena.

Hitno ublažavanje štete

“To ukazuje da potencijalne efekte na devizni kurs treba imati u vidu prilikom razgovora o monetarnoj politici”, navodi Bundesbanka.

ECB je početkom ovog meseca bila prinuđena da hitno ublaži štetu nakon jedne izjave predsednice banke Kristin Lagard koja je izazvala rast evra prema dolaru, a koju su investitori protumačili kao diskretnu poruku u pogledu apresijacije evra.

Iako je rast evra na kraju zauzdan, ovaj incident ističe osetljivost tržišta na izjave ECB-a o evru u vreme kada američke Federalne rezerve (FED) i sve vodeće centralne banke donose agresivne politike podsticaja kako bi pojeftinile svoje valute i prebrodile krizu uzrokovau pandemijom korona virusa.

Tags
Back to top button