NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta iznosile 13,4 milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta iznosile 13,4 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta, iznosile 13,4 milijardi evra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 141 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana (u odnosu na kraj avgusta 2019. godine) povećane za 0,3 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 11,1 milijardi evra.

Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za 151,8 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, što je u najvećoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države (97,5 miliona evra), kao i nastavka aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu radi obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju (ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija -173,0 miliona evra). Neto prilivi u devizne rezerve tokom avgusta ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 114,6 miliona evra), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (4,1 milion evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 458,3 miliona evra i bio je za 58,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.411,1 milion evra.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto prodala 160 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled korona-krize, neto prodala 1.515 miliona evra.

Tags
Back to top button