Evropi predstoji udar nezaposlenosti jer kompanije smanjuju kapitalne rashode – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evropi predstoji udar nezaposlenosti jer kompanije smanjuju kapitalne rashode

Agencija Fič Rejting ublažila je prognozu pada globalnog bruto domaćeg proizvoda za 2020. godinu na 4,4 posto u odnosu na prvobitno projektovani pad od 4,6 procenata, koliko je predviđala u svom junskom izveštaju ‘Globalne ekonomske perspektive’.

Oporavak ekonomske aktivnosti, nakon nezapamćeno duboke recesije izazvane korona virusom u martu i aprilu, bio je brži nego što se očekivalo, ali očekujemo da će tempo rasta postati umeren, piše u izveštaju objavljenom na zvaničnom veb sajtu Fič Rejtingsa.

Kineski BDP se već vratio na nivo pre izbijanja virusa, a prodaja na malo u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji sad premašuje nivo iz februara. Ipak, sumnjamo da će ovo prerasti u željeni oporavak u obliku slova V“, naveo je u saopštenju Brajan Kulton, glavnim ekonomista u Fiču.

Ističe da Evropi predstoji udar nezaposlenosti jer kompanije smanjuju kapitalne rashode, i da mere socijalnog distanciranja i dalje direktno ogrančavaju potrošnju u privatnom sektoru.

Fič predviđa u novom izveštaju da će američki BDP ove godine pasti za 4,6 odsto, a ne 5,6 procenata koliko je procenjivala u junu, a u Kini očekuje privredni rast od 2,7 odsto umesto ranije prognozirane ekspanzije od 1,2 procenta. Agencija je, s druge strane, povećala prognozu privrednog pada evrozone za ovu godinu na 9 odsto sa ranijih 8, kao i procenu pada Ujedinjenog Kraljevstva na minus 11,5 sa minus 9 procenata.

Tržištima u usponu, bez Kine, Fič sada predviđa pad od 5,7 odsto, umesto 4,7 procenata, koliko je projektovao u junu. To je prvenstveno posledica ogromne promene projekcije za Indiju za tekuću fiskalnu godinu, koja završava u martu 2021, na minus 10,5 procenata sa ranijih minus 5 odsto.
Što se tiče globalnog rasta u 2021. i 2022. godini, Fič prognozira povećanje svetskog BDP-a od 5,2, odnosno 3,6 odsto, respektivno. Za evrozonu predviđa rast od 5,5 procenata iduće godine i 3,2 odsto 2022, dok rast SAD u naredne dve godine vidi na nivou od 4 i 3 procenta.

Fič Rejtings je najoptimističniji kada je u pitanju rast Kine, koja će u iduće dve godine, prema procenama agencije, beležiti ekonomsku ekspanziju po stopama od 7,7 odsto , odnosno 5,5 procenata, respektivno.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button