Investitori trljaju ruke, pridružuje se Nikola – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Investitori trljaju ruke, pridružuje se Nikola

Kompanija Dženeral motors (GM) saopštila je danas da kupuje 11 posto udela u američkoj korporaciji ”Nikola” koja se bavi proizvodnjom električnih kamiona.

U saopštenju GM-a se precizira da je vrednost transakcije oko dve milijarde dolara i da će udružiti snage sa ”Nikolom” na polju proizvodnje pikap kamioneta, prenosi Rojters.

Akcije ”Nikole” su nakon objave ove vesti skočile za više od 30 procenata, na 46,30 dolara, na trgovanju pre zvaničnog početka rada berze.

Dve kompanije će zajedno raditi na kamionu ”Nikola badžer”, čija proizvodnja, kako se predviđa, treba da počne do kraja 2022. Ovaj kamion će parirati na tržištu ”Teslinom” sajbertraku, kao i električnim kamionima koje planiraju startap Rivijan, zatim Ford motor (FN) i sam GM.

U okviru transakcije, GM će dobiti akcije ”Nikole” iz nove emisije u vrednosti dve milijarde dolara i pravo na jedno mesto u upravnom odboru ovog proizvođača električnih kamiona.

Dve kompanije očekuju da će u narednih 10 godina ovim udruživanjem uštedeti četiri milijarde dolara troškova za baterije i pogonski mehanizam i preko milijardu dolara troškova za inženjering, testiranje i dobijanje dozvole.

Tags
Back to top button