Evropska ekonomija u snažnom oporavku: U julu zabeležen rast industrijske proizvodnje viši od devet odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Evropska ekonomija u snažnom oporavku: U julu zabeležen rast industrijske proizvodnje viši od devet odsto

Industrijska proizvodnja u Evropi ponovo je snažno porasla u julu, koji je označio početak oporavka nakon ublažavanju mera suzbijanja pandemije korona virusa, pokazao je danas objavljeni izveštaj Eurostata.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u EU i u evrozoni porasla je u julu 9,1 odsto u odnosu na maj kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećana 11,6 odnosno 12,3 odsto. Evropska statistička agencija podseća da je u julu većina zemalja EU ublažila mere kojima nastoje suzbiti širenje novog korona virusa.

Najviše je na oba područja porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 20,2 odsto. Sledi kategorija kapitalnih dobara sa rastom proizvodnje za po 14,2 odsto. Najskromnije je porasla proizvodnja energenata, za 1,7 odsto u EU te za 2,6 odsto u eurozoni.

Među članicama EU-a najviše je porasla proizvodnja u Slovačkoj, za 21,7 odsto. Slede Mađarska sa 17,1 i Rumunija sa 16,3 odsto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u julu porasla je prvi puta od februara, i to za 7,3 odsto u odnosu na maj kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pala za 1,8 odsto. Prva procena pokazivala je 3,5-postotni pad.

Pad proizvodnje zabeležen je u julu samo u Belgiji, za 1,4 odsto, i Finskoj, za 0,8 odsto. Eurostat nije raspolagao podacima za Nizozemsku i Austriju.

Biznis.ba

Tags
Back to top button