Francuska zabeležila istorijski pad BDP-a od 13,8 odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Francuska zabeležila istorijski pad BDP-a od 13,8 odsto

Francuska je zabeležila istorijski pad svog bruto domaćeg proizbvoda od 13,8 odsto u drugom kvartalu zbog epidemije korona virusa, saopštio je institut Insee.

Od kada meri francusku ekonomsku aktivnost kvartalno institut nije zabeležio toliki pad.

Insititut je takođe revidirao podatke za prvo tromesečje, kada je prema novoj proceni privreda pala 5,9 odsto, umesto 5,3 kako je prvobitno prijavljeno.

Pad privredne aktivnosti je ipak manji nego što je očekivala većina analitičara samog instituta odnosno 17 odsto.

“Negativni pokazatelji BDP-a u prvom polugodištu 2020. godine povezani su sa zaustavljanjem aktivnosti koje nisu neophodne u kontekstu mera izolacije uvedenih između sredine marta i početka maja”, naveo je institut u saopštenju.

Kako se navodi, postepeno ukidanje restrikcija vodi ka postepenom obnavljanju ekonomske aktivnosti u maju i zatim u junu posle najniže tačke dostignute u aprilu.

Najveći tromesečni pad BDP-a pre krize korona virusa zabeležen je u Francuskoj u drugom tromesečju 1968. godine, zbog opšteg štrajka u maju, ali je usledio oporavak, i rast od osam odsto tokom leta.

Ovog puta se očekuje da će oporavak biti utoliko snažniji koliko je pad privrede bio veliki. Institut Insee predvidja rast BDP-a od 19 odsto u trećem kvartalu, institut Natiksis rast od 16 odsto a Banka Francuske 14 odsto.

Tags
Back to top button