Do kraja dana svaka banka mora da objavi uslove moratorijuma – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Do kraja dana svaka banka mora da objavi uslove moratorijuma

Danas ističe rok da sve banke u Srbiji svoje korisnike obaveste o novim uslovima moratorijuma na kredite, kreditne kartice i dozvoljene minuse. Za to će biti dovoljno da banka na svoju internet stranicu postavi ovo obaveštenje, što većina do podneva još nije učinila.

Petak, 31. jul, poslednji je dan kada sve banke u Srbiji moraju svoje dužnike da obaveste o primeni novog moratorijuma na otplatu kredita koji će važiti za avgust i septembar mesec. Ova pauza u plaćanju rata primenjivaće se automatski na sve kredite, kreditne kartice i dozvoljene minuse. To, opet, znači da građani koji ne žele da ga prihvate, moraju do 10. avgusta o tome da obaveste svoju banku.

Novi moratorijum “kreće” prvog avgusta, i funkcioniše po istom principu kao i prethodni.

Ko ga ne odbije – smatraće se da ga je prihvatio. U tom slučaju neće plaćati kreditne obaveze koje mu na naplatu dospevaju u periodu od prvog avgusta zaključno sa 30. septembrom 2020. godine.

Isto važi i za otplatu rata koje su dospele krajem jula, a dužnik ih nije izmirio.

Novina, u odnosu na prošli moratorijum je što ovaj put građanima kamate na dozvoljene minuse neće biti skidane odjednom sa računa, po isteku ovog zastoja.

Obaveštenje na internet stranicama banaka moraju da sadrže informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Iako je novi moratorijum bio najavljen, čini se da je bankare iznenadio sudeći bar po tome što većina njih čeka poslednji trenutak za objavu detalja novog zastoja u otplati.

Prošli put moratorijum je prihvatilo ukupno 94 odsto dužnika-građana, dok se među privrednicima, koje ova pauza u otplati takođe važi, u martu opredelilo nešto manje dužnika – ukupno 92,9 odsto.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button