Osnivači Amazona, Facebooka i Tesle od početka godine zaradili 115 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJELICNE FINANSIJESVE VESTI

Osnivači Amazona, Facebooka i Tesle od početka godine zaradili 115 milijardi dolara

Osnivači kompanija Amazon, Facebook i Tesla od početka ove godine zaradili su 115 milijardi dolara. To se desilo zahvaljujući pandemiji korona virusa.
Bogatstvo osnivača Amazona, Jeffa Bezosa, od početka godine povećalo se za 63,6 milijardi dolara. Samo u jednom danu meseca jula zaradio je 13 milijardi dolara, piše američki poslovni magazin Bloomberg. Njegovo bogatstvo će uskoro dostići iznos od 200 milijardi dolara.

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerbeg, je bogatiji za 9,1 milijardu dolara, dok je osnivač Tesle, Elon Musk, bogatiji za 42,1 milijardu dolara. Muskovo bogatstvo je doseglo iznos od 69,7 milijardi dolara.

Kao razlog za znatno povećanje bogatstva ove trojice ljudi Bloombeg je naveo pandemiju korona virusa. Usled pandemije potrošači mnogo više koriste internet usluge, a sve tri navedene kompanije delovanje zasnivaju na internetu.

Profesor na čikaškoj Školi ekonomije, Luigi Zingales, je podsetio da je savremena ekonomija zasnovana na internetu i da je to omogućilo da se zaradi veliko bogatstvo za kratko vreme.

Enormno bogatstvo spomenutih osoba, ali i drugih na meti je kritika u Sjedinjenim Američkim Državama. Bivši potpredsednik SAD-a i kandidat demokrata za predsednika ove zemlje Joe Biden ne misli da treba oporezivati bogatstvo, ali da treba više oporezovati korporacije i poboljšati zakonodavstvo koje se odnosi na porez na imovinu.

Osim vlasnika spomenute tri kompanije, Kongres SAD-a će danas saslušati i predstavnike Applea u cilju da utvrdi tržišnu moć njegovih korporacija.

Izvor: Klix.ba

Tags
Back to top button