Velika Britanija se zadužila za rekordnih 162 milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Velika Britanija se zadužila za rekordnih 162 milijarde dolara

Zaduživanje britanske vlade poraslo je na rekordnih 128 milijardi funti (162 milijarde dolara) u prva tri meseca finansijske 2020/21. godine, zaključno sa junom, tokom najstrožih mera ograničenja kretanja zbog korona virusa.

To je više nego udvostručen iznos zaduživanja u odnosu na isti period prošle godine, a većina ekonomista smatra da će dug britanske vlade u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) ove godine biti najveći od Drugog svetskog rata.

Država se samo u junu 2020. godine, isključujući zaduženje državnih banaka, zadužila 35,5 milijardi funti, saopštila je kacelarija za nacionalnu statistiku, što je pet puta više nego godinu dana ranije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Britanski ministar finansija Riši Sunak prošle sedmice je najavio novi paket mera do 30 milijardi funti, namenjen delom podsticanju preduzeća da ponovo zaposle ljude kada u oktobru istekne šema državnih subvencija za plate za više od devet miliona privremeno otpuštenih radnika.

Dug britanskog javnog sektora, bez banaka u državnom vlasništvu, ostao je i dalje neznatno ispod praga od 100 procenata BDP-a, za koji se činilo da će u maju premašiti taj nivo, zahvaljujući naviše revidiranim podacima o privrednom rastu.

Javni dug Velike Britanije sada iznosi 1.980 milijardi funti, što čini 99,6 odsto BDP-a.

To je najveće učešće duga u BDP-u od šezdesetih godina prošlog stoleća, saopštio je Zavod za statistiku.

“Srednjoročno, moramo i vratićemo svoje javne finansije na održiv nivo”, rekao je Sunak.

Tags
Back to top button