Malik S. Li otkrio tri navike njegovih najbogatijih klijenata – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Malik S. Li otkrio tri navike njegovih najbogatijih klijenata

Malik S. Li je sertifikovani stručnjak za planiranje finansija, a klijente ima skoro 15 godina. Uglavnom ga pitaju u čemu je tajna uspešne štednje i sticanja bogatstva, a on kaže da kod svojih najbogatijih klijenata prepoznaje ove tri navike.

Neki pitaju zato što su znatiželjni, dok drugi pitaju zbog kognitivno-bihejvioralnih predrasuda, poput “efekta stada”, gde verujemo da je sigurnije pratiti popularno mišljenje. Iako to nije uvek činjenica, ima nekih zasluga u proceni onoga što najbogatiji među nama imaju zajedničko, a što može da poboljša šanse za finansijski uspeh.

“Moji najimućniji klijenti stalno štede 25 odsto ili više svog bruto prihoda godišnje. Obično će većina stručnjaka preporučiti da uštedite oko 10% do 15% svog bruto prihoda, a zatim ga povećavate godišnje ili kada to dozvoli novčani tok. Ja se sa tim slažem, a ako trenutno baš ništa ne štedite, 10 procenata vašeg prihoda je odlično za početak”, kaže Li.

Ipak, napominje da je “agresivnija štednja” uvek bolja.

“Nedavno sam saznao da Mont Everest, najviši vrh na Zemlji, zahteva više napora pri spuštanju nego pri penjanju. Ako koristimo istu metaforu na temu bogatstva, to ide u korak sa mojim uverenjem da više ‘žrtava bogatstva’ nastoji da održi taj novac, nego da ga nakupi. Jednom kada steknete bogatstvo, morate ga zaštititi, ne samo od loših odluka o investiranju i nestabilnosti na tržištu, već i od drugih faktora kao što su prekomerna potrošnja, dugovečnost, inflacija”, kaže Li.

“Nažalost, zaštita bogatstva ponekad može doći i sa preterano visokom cenom. Kao finansijski stručnjaci, naučeni smo da svoje klijente uputimo u cene premije dugoročnog osiguranja. Ali, to je tek početak. Možda će vam trebati i invalidsko osiguranje da biste zaštitili svoj prihod, životno osiguranje da biste zaštitili imovinu od poreza na imovinu, i kišobran osiguranje za dodatnu zaštitu lične odgovornosti… Lista se nastavlja, ali taj trošak mogao bi biti minimalan u poređenju sa tim da vam sutra zaista zatreba nešto od te sigurnosti, a vi je nemate”, zaključuje on.

“Iako sve više ljudi ‘rešava’ stvari pomoću Googlea ili Youtubea, kada su u pitanju finansije, moji najuspešniji klijenti traže pomoć od eksperata, uživo. Stručni tim za izgradnju bogatstva obično se sastoji od advokata, poreskog stručnjaka, stručnjaka za osiguranje i finansijskog savetnika”, navodi Li, i dodaje:“Iako vam ovi profesionalci mogu pomoći kroz pružanje stručnih saveta i putem opipljivih koraka koje treba slediti, njihova istinska vrednost možda leži više u nematerijalnim faktorima: pomažu vam da kontrolišete svoje emocije; pružaju jasnu mapu puta kada postoje beskrajne staze za istraživanje; koriste specijalne planove da vam pomognu u određivanju prioriteta i kreiranju strategija, radi uštede”.

Tags
Back to top button