Čakrabarti odlazi sa funkcije predsednika EBRD – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Čakrabarti odlazi sa funkcije predsednika EBRD

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti odlazi sa te funkcije.

On završava drugi puni mandat na toj dužnosti, koliko je maksimalno dozvoljeno prema propisima te institucije.

“Evropska banka za obnovu i razvoj je sada nezamjenljiva razvojna banka”, izjavio je Čakrabarti u obraćanju povodom odlaska, objavljeno je na zvaninčnom veb sajtu EBRD-a.

Čakrabati, britanski državljanin, dva puta je pobedio na izborima za prvog čoveka EBRD-a, 2012. i 2016. godine, što je prvi u istoriji tog evropskog kreditora.

Banci se pridružio s mandatom da je modernizuje a fokusiranost na taj cilj omogućila je EBRD-u da ostvari rekordna ulaganja i uticaj na razvoj ekonomija u tranziciji, kao da postigne veću finansijsku održivost.

Tranzicija na zelenu ekonomiju jedno je od glavnih obeležja za vreme njegovog predsedavanja, bududći da je gotovo polovina ulaganja EBRD-a prošle godine bila usmerena u zelenu ekonomiju, a pred Bankom su još ambiciozni ciljevi.

Čakrabarti je poručio da Banku ostavlja u dobrom stanju te da je uloga ove institucije ključna za postizanje globalne razvojne agende.

EBRD je, po mom mišljenju, neophodna razvojna banka. Razvojna agenda se promenila. Prešli smo na ciljeve održivog razvoja. Znamo da se oni ne mogu ostvariti bez privatnog finansiranja i privatnog sektora. To je ono što EBRD radi”, naveo je odlazeći predsednik EBRD-a, Suma Čakrabarti.

Prvi potpredsednik EBRD-a, Jirgen Rigterink, koji je od 2018. godine radi u ovoj banci na vođenju bankarskih i političkih poslova, obavljaće od 3.jula posao vršioca dužnosti predsednika EBRD-a.

Očekuje se da će naslednik Čakrabartija biti izabran na Godišnjoj skupštini Banke, koja je pomerena sa 13. i 14. maja na 7. i 8. oktobar 2020. korona krize.

Tags
Back to top button