Korona je ubrzala digitalizaciju: Ovo su šest ključnih trendova u finansijama – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Korona je ubrzala digitalizaciju: Ovo su šest ključnih trendova u finansijama

Kriza u koroni otvara oči strateškom značaju digitalizacije, piše Martin Hess iz Švajcarske bankarske asocijacije.

Čitamo svugde: Ako postoji pozitivan uticaj korona krize, onda je to je ubrzanje digitalizacije ekonomije. U krizi su se digitalni poslovni modeli u nekim slučajevima znatno povećali, a kompanije sa digitalnim procesima olakšale su, brže i sigurnije prebacivanje na korona operacije.

Ovo se odnosi i na banke. U javnosti se ponekad percipiraju kao trome, spore i ne baš inovativne. Tokom zaključavanja dokazale su da mogu brzo i fleksibilno reagovati na nepredviđene događaje. Banke su uspele brzo da prebace unutrašnje strukture i procese u krizni režim i pruže uslugu za svoje klijente u uobičajenom kvalitetu u svakom trenutku.

Ovakvi primjeri ne samo da ilustriraju sposobnost banaka za inovacije, već otvaraju oči za mogućnosti digitalizacije. Kriza će nesumnjivo dovesti do “nove normalnosti” u finansijskom poslovanju. U svom dokumentu za raspravu, Švajcarsko udruženje bankara pokazuje šest nepovratnih digitalnih trendova koji će oblikovati finansijski centar u budućnosti.

• Ubrzanje kreiranja radnih procesa u bankama bez posrednika
• Potražnja za finansijskim proizvodima i uslugama i dalje raste putem digitalnih kanala
• Povećavanje raznolikosti i složenosti u platnom prometu
• Povećana tendencija ka “pametnim radnim” rešenjima
• Povećana ulaganja u prvoklasnu i sigurnu digitalnu infrastrukturu
• Povećani napori vlasti za e-kapacitet od kraja do kraja

Do sada su efikasnost i mogućnost novih poslovnih modela bili glavni pokretači strateških odluka o digitalizaciji, ali zbog iskustva iz korone, otpornost na krizu postaje sve važnija. Ovo bi trebalo značajno da oblikuje buduće procene rizika za projekte digitalizacije. Na primer, operativna sigurnost rešenja “u oblaku”, koja je dokazana pod velikim dodatnim opterećenjima koja se odnose na koronu, trebala bi da se pretoče u odgovarajuće strateško odlučivanje.

Potencijal digitalizacije ne mora biti na štetu sigurnosti. Naprotiv, kompatibilnost ovih ciljeva opravdava nepovratnost trenda digitalizacije.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button